Poletov recept: Globalno lokalna rižota

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Naj bo ta jed še tako preprosta, po viru sestavin jasno kaže na prepletenost in kompleksnost ekonomskih poti v prehranjevalni verigi. Sedem sestavin je potrebnih zanjo, ki prihajajo v mojem primeru iz dveh celin, petih držav in sedmih koncev - riž iz Indije, koromač iz Sostrega, krompir iz Avstrije, paradižnik iz Italije, koromačevo cvetje iz Goriških Brd, sol iz piranskih solin, oljčno olje pa iz Korčule.

Za štiri lokalne jedce potrebujemo:

15 dag dolgozrnatega basmati riža
2 večja ali 4 manjše gomolje koromača
2 večja krompirja
1 kozarec vloženih pelatov
1 čajna žlička koromačevih semen in cvetov
3 ščepi soli
3 žlice oljčnega olja

Gomoljem koromača odrežemo vrh in dno ter jih narežemo na tanjše trakove. Na segretem oljčnem olju jih dušimo na nizkem ognju približno deset minut, nato dodamo na manjše kocke narezan olupljen krompir, koromačeva semena in prelijemo z vloženimi pelati. Pustimo, da se vse skupaj duši deset minut, da tekočino nekoliko povre in se koromač ter krompir zmehčata, nato dodamo pod tekočo vodo spran in odcejen dolgozrnati riž in ga med mešanjem na hitrico prepražimo. Solimo in zalijemo s 3 dcl vode. Premešamo in ko voda zavre, zmanjšamo ogenj na najnižjo vrednost, posodo pokrijemo in dušimo brez odpiranja petnajst minut.

Jed pustimo stati še deset minut, da se riž še nekoliko zmehča, nato rižoto ponudimo kot samostojno jed, skupaj s skledo sezonske solate.

Več iz te teme:

Komentarji: