Poletov recept: gorivo za dolge ture

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Zgodba o gratiniranih rezancih sega še v čase naše bivše skupne države Jugoslavije, ko je na televiziji ob nedeljah vodil kuharsko oddajo Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov znameniti hrvaški voditelj Oliver Mlakar v sodelovanju z vsem poznano začimbo v modri vrečki. V moji družini smo to oddajo zvesto in z navdušenjem spremljali vsi po vrsti. V eni izmed oddaj pa je bil prikazan recept z gratiniranimi rezanci, gobami, slanino, smetano in veliko začimbami ter seveda vsem poznano začimbo iz vrečke.

ni podpisa
ni podpisa

Oče je bil nad receptom najbolj navdušen in je stvar želel še isti dan preizkusiti. Nad jedjo smo bili vsi po vrsti očarani in tako se je uvrstila na naš stalni družinski jedilni repertoar.  V mojem današnjem po moje prirejenem receptu znamenite začimbe ni, ker je tudi sicer ne uporabljam. Za polno začinjenost raje uporabljam sveža oziroma zmrznjena  zelišča in zelenjavo, ki pričara veliko boljši, polnejši in čistejši okus. Jed sem prenesla tudi na mlajšo generacijo, ki jo prav tako dobrodušno in z navdušenjem sprejema.
Rezanci so dokaj kalorična in vseobsegajoča jed, ki temelji na ogljikovih hidratih, za poln občutek sitosti pa pripomoreta slanina, gobe in ostala zelenjava. Če se odpravljate na dolgo športno turo, bodo zelo primeren, okusen in tudi dokaj hitro pripravljen obrok preden skočite v akcijo.


Za 4 osebe potrebujete:
250 g gob (šampinjonov)
1 srednje velika čebula
2 pora
150-200 g slanine
Mleta rdeča paprika
400 ml sladke smetane
2 stroka česna
Šop peteršilja
Sol, poper
Cca 500 g širokih rezancev
150 g sira s plesnijo
1 jajce in  malo  smetane za preliv

ni podpisa
ni podpisa

Priprava:
V slani vodi skuhamo rezance po navodilu in jih odcedite. V ponvi prepražimo očiščeno čebulo, por, slanino, narezane gobe in nekaj časa dušimo. Dodamo še sesekljan česen, peteršilj in mleto papriko. Vse skupaj zalijemo s smetano in začinimo s soljo in poprom. Še nekaj časa kuhamo, da se vse zmehča in odstavimo. Polovico omake premešamo v odcejene testenine, ki jih nato zložimo v ognjevaren pekač. Drugo polovico omake prelijemo čez rezance, na katere zložimo še na koščke narezan sir s plesnijo. Nato razžvrkljamo jajce s smetano in vse skupaj prelijemo čez testenine. Pečemo jih približno 20 minut pri temperaturi 180 stopinj, da zlatorjavo porumenijo.

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: