Poletov recept: Išlerji

Objavljeno
13. december 2018 08.12
Posodobljeno
13. december 2018 08.12
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Kot že rečeno, se je moja slaščičarska kariera zažela s peko piškotov. In med vsemi mogočimi raznimi preizkušenimi vrstami dandanes lahko rečem, da ga ni čez klasično dober preizkušen piškot. Med premnogimi  degustiranimi in spečenimi vrstami je v mojih očeh eden izmed svetih - kralj piškotov, stari dobri Išler. Prvotno je bil zasnovan kot majhna tortica, izdelan  pa je bil leta 1950 v Bad Ischlu (Avstrija) v lokalno poznani slaščičarni.
Ta očarljivi piškot po svojih sestavinah ni preobsežen, je pa kvaliteten. In kot pri vseh dobrih stvareh običajno lahko rečemo, da je manj več. Tudi pri išlerjih je tako. Seveda pa pri dobrih pravih domačih piškotih brez masla ne gre. Moje osnovno moto za piškote lahko rečem, da je : »piškot brez masla ni piškot«.
Opažam, da se mnoge gospodinje izogibajo peki piškotov. Morda gre za bojazen pred neuspehom. Išlerji zahtevajo le malenkost potrpežljivosti, ljubezni in mirne roke, pa bo uspeh zagotovljen.
Za mrzle zimske dni, ki se nam obetajo in vonj po bližajočih se praznikih bo ravno prava popestritev prazničnih miz, lahko pa tudi za dvig glikemičnega indeksa po napornih zimskih športnih aktivnostih.
Klasične sestavine smo zopet nadomestili z malo bolj zdravimi.Potrebujemo:
280 g pirine moke
150 g mandljeve moke
150 g mletega rjavega sladkorja
Sol
240 g masla
Nastrgana limonina lupinica, rum
Vanilja, cimet
Ribezova marmelada za premaz
Čokoladni obliv:
250 g masla
250 g čokolade


Priprava:
Vse sestavine za testo zgnetemo v gladko testo. Pustimo ga na hladnem za približno eno uro. Testo razvaljamo na dobro pomokani površini nekaj milimetrov debelo. Z modelčkom izrežemo obročke in jih zložimo na pekače, obložene s peki papirjem. Pečemo jih na temperaturi 180 stopinj približno 10 minut da zlato porjavijo. Piškote ohlajene namažemo z ribezovo marmelado in po dva zlepimo skupaj. Nato še zgornjo stran piškota pomočimo v čokoladni obliv in okrasimo z oreščki, ko je čokolada še mokra.