Poletov recept: Jutranji svilnež

Objavljeno
05. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
05. avgust 2018 12.08
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
O  smutijih nič novega. Pardon, kaj novega lahko še povemo o smutijih? Pa vendar, moram tudi jaz svoj recept predstaviti...enega od stotih, najbrž.

Zjutraj nam z veliko količino barvite zelenjave, sadja in gladkostjo resnično pogladi in poboža naše notranje organe .
Priznam, da sem že pred leti v navalu trendov in modnih muh podlegla eksperimentiranju z mešanjem okusov , kombiniranjem sadja in zelenjave ter ostalih dodatkov. Pravzaprav sem na začetku plašno prisegala zgolj na sadne in privlačne, mamljive okuse.  Velika količina sladkorja v sadnih pa me je napeljala k razmišljanju o zelenjavi. Priznam, na pogled seveda ne tako privlačni z zelenjavami bogatimi in z malo dodanega sadja izboljšani so bili zame pravo presenečenje in razodetje. Tako so v mojih smutijih stalni zelenjavni ansambel postali peteršilj, zelje, solata, špinača, korenje, koleraba… Za slajši okus pa poskrbi banana(lahko jabolko, hruška), jagodičevje in po navadi preostalo sezonsko sadje, ki je letnemu času primerno in aktualno. Poskrbim, da  v smutiju nastopajo vse barve sadja in zelenjave. Za gostoto in hranljivost dodam še manjšo pest kosmičev, kak košček suhega sadja (slivo, marelico, datelj…) in bogat  z vitamini in minerali pa tudi kalorijami jutranji obrok je pripravljen.
Resnično težko zajamemo toliko bogastva in hranljivih in učinkovitih sestavin v relativno majhnem in tudi hitro pripravljenem obroku. Če se potrudimo, zjutraj vsaj parkrat na teden in naravnamo našo budilko 5 minut prej in si zmešamo tale svilnati obrok preden zajadramo v nov delovni dan, nam bo naše telo resnično hvaležno. Trud bo zagotovo poplačan z dobrim počutjem.


Za večji kozarec sem potrebovala:
Nekaj listov solate, špinače, zelja, peteršilja
Košček kolerabe
1 korenje
Pol banane
Pest jagod
Pest borovnic (lahko tudi zmrznjenih)
Manjša pest češenj
Žlica kosmičev
Cimet
1 datelj

Priprava:
Vse sadje zelenjavo očistimo operemo po potrebi. V blenderju  z nekaj  vode zmiksamo vse sestavine in sveže zaužijemo.
Na zdravje.