Poletov recept: Kolesarske kroglice

Objavljeno
07. junij 2019 09.06
Posodobljeno
07. junij 2019 09.06
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Sin mojih prijateljev, ki je mladi kolesar od glave do pete, me je izzval in pobaral, da bi rad preizkusil energijske kroglice, ki naj bi mu pomagale preživeti močnejše in daljše kolesarske treninge. Torej količinsko ne prevelik, energijsko pa močan zalogaj z obilo kalorij, ki naj bi trajale čim dlje. Torej veliko sladkorja in maščobe, ki se v telesu sprošča kar nekaj časa, v kri pa preide razmeroma hitro. Bile naj bi seveda tudi dokaj lahko prebavljive in ne delale prevelikega občutka teže v želodcu.


Vsebujejo zdrave oreščke, ki vsebujejo veliko zdravih maščob, vitaminov in mineralov, kakav, med, maščobo in še nekaj suhega sadja niso pa sladkane s sladkorjem. Seveda lahko sestavine priredite po svojem okusu in željah. Na testiranju so bile tudi pri mladih odbojkarskih tekmovalkah in bile deležne pohvale tako glede okusa kot občutka sitosti med tekmo.
Za približno 20 kroglic potrebujemo:
100 g olupljenih mletih mandljev
100 g indijskih oreščkov
2 žlici kokosovega olja
2 žlici kakavovega olja
Zvrhana žlica kakava
Cimet
Pest datljev
Pest rozin
Nekaj žlic vode
Ščepec soli
Žlica medu


Priprava:
Mandlje, oreščke, stopljeno olje in med stresemo v skledo. Dodamo cimet, kakav in sol. V sekljalniku drobno zmeljemo še datlje, rozine in mrzlo vodo, da dobimo pasto, ki jo dodamo ostalim sestavinam. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lepljivo zmes. Z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice poljubne velikosti. Nazadnje kroglice še povaljamo v kakavu ali kokosu. Kroglice v hladilniku zdržijo kar nekaj dni in so priročen obrok tudi za daljšo pot v hribe ali kaj podobnega.