Poletov recept: Kompot iz rabarbare in jagod

Objavljeno
23. julij 2017 12.07
Posodobljeno
23. julij 2017 12.07
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
V moji zbirki spominov na mladost se nahaja še ena čudovita zelenjava, ki jo pravzaprav malo težje opredelimo in uvrstimo, glede na to, da večinoma nastopa v sladicah. Govorim o stari dobri čudodelni rabarbari. Zelenjavna trajnica, ki se razrašča po naših vrtovih, je menda nekoč veljala za hrano revežev. Kot zgodnejša pomladna vrtnina je služila kot sveža zakladnica in izdaten vir vitaminov po dolgotrajni in izčrpavajoči zimi.
Rabarbara je resnično bogata z C vitamini, folno kislino, korenine rabarbare pa služijo kot odvajalo.
Rabarbara je v kuhariji mojih babic nastopala večinoma v obliki  osvežilnega kompota. Današnji kompot z dodanimi jagodami pa je le nekoliko predrugačena oblika te slastne, osvežilne in hranljive pijače. 

Za velik vrč kompota boste potrebovali :
1, 5 l vode
7 stebel rabarbare
Približno 200 g rjavega ali kokosovega sladkorja (po okusu)
Limonina lupina
Vanilijev sladkor
Cimet, klinčki
Limonin sok ene limone
200 g jagod

Priprava:
V lonec z vodo damo koščke oprane, narezane in  olupljene rabarbare. Dodamo sladkor in začimbe. Ko vse skupaj zavre, nadaljujemo s kuhanjem še približno 20 minut. Deset minut pred koncem kuhanja dodamo jagode. Pokrijemo, še pokuhamo, da se jagode in rabarbara primerno zmehčajo in odstavimo. Na koncu dodamo kompotu še limonin sok. Pijemo ohlajenega.
Naj vam služi kot prijetna osvežitev za tople dni.