Poletov recept: Kozice na buzaro

Če se morda še vedno  tlačite v morsko dopustniški melanholiji, tule je jed, ki na obmorskih počitnicah mnogokrat zaseda družabna dopustniška omizja.
Fotografija: Mnogi ne razločijo povsem dobro razlike med škampi in kozicami...Foto: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Mnogi ne razločijo povsem dobro razlike med škampi in kozicami...Foto: Tanja Drinovec

Enostavna in zelo okusna pa tudi precej zdrava jed, kot velja za prenekatero mediteransko specialiteto.

Mnogi ne razločijo povsem dobro razlike med škampi in kozicami, bistvena pa je da so škampi kar precej večji in drugačne barve. Našo jed bomo pripravili iz jadranskih kozic.

Te pa veljajo za zelo beljakovinsko živilo, polno vitaminov(B6 in B12, A) in mineralov, folne kisline, omega tri maščobnih kislin…Krepijo tudi imunski sistem, po nekaterih virih pa tudi spolno moč. So zelo nizkokalorične so tako čudovito hranilo za dobro in lahko beljakovinsko večerjo.

 

Za 3- 4 osebe potrebujemo:

800g do 1kg očiščenih kozic
Olivno olje
Večja pest drobtin
Pol sesekljane čebule
4 stroke česna
Velik šop peteršilja
2 majhna paradižnika
Sol, poper
2 dl suhega belega vina
Kruh za pomakanje

Premešamo nato pa vsemu prilijemo vino in sesekljan olupljen <strong>paradižnik</strong>. Foto: Tanja Drinovec
Premešamo nato pa vsemu prilijemo vino in sesekljan olupljen paradižnik. Foto: Tanja Drinovec

 

Priprava:

Na vročem olju popražimo sesekljano čebulo. Tej po nekaj časa dodamo očiščene kozice in vse skupaj pečemo na ponvi še nekaj minut. Dodamo še česen, peteršilj in drobtine. Premešamo nato pa vsemu prilijemo vino in sesekljan olupljen paradižnik. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še nekaj časa, da se omaka lepo primerno zgosti in se okusi prepojijo. 
Jed gre še veliko bolj v slast, če vanjo pomakate kruh.

 

Komentarji: