Poletov recept: kremna fižolova juha

Objavljeno
06. januar 2019 10.01
Posodobljeno
06. januar 2019 10.01
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Dnevi so postali hladnejši in kaj boljšega se lahko prileže po mrzlem aktivno preživetem dnevu na prostem, kot je topla krepka juha. Jaz sem si tokrat zaželela goste fižolove. Priprava ni zahtevna, juha pa nam postreže z veliko zdravja in znatnim občutkom zdrave sitosti.


Fižol je izjemno beljakovinsko bogato živilo. Vsebuje veliko število antioksidantov, vitaminov in mineralov. Ugodno vpliva na črevesno floro, znižuje holesterol, uravnava raven sladkorja v krvi, zavira rast rakavih celic,..
Dobra stran fižola je tudi ta, da nam je na voljo čez vse leto in je tudi eno cenejših zdravih živil. Najboljši in tudi najbolj zdrav pa je seveda tisti v zrnju, ki  ga sami namočimo čez noč in skuhamo, lahko pa posežemo tudi po tistemu iz konzerv.


Za velik lonec juhe potrebujemo:

Olje
1 čebula
2 stroka česna
1 manjši por
Košček gomoljne zelene
1 korenje
500 g skuhanega fižola (lahko pločevinke)
4oo ml paradižnikove mezge
Paprika v prahu
Sol, poper
Mleta kumina
Peteršilj
Lovorov list
250 g testenin
Po želji še prekajeno meso ali klobasa


Priprava:
Na olju prepražimo čebulo, dodamo preostalo očiščeno in sesekljano zelenjavo. Pražimo še nekaj časa in dodamo kuhan fižol. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in dodamo sladko papriko, solimo, popramo in notri vržemo še lovorov list. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut. Odstranimo lovorov list in juho stresemo v mikser. (praviloma se juha pasira, sama uporabljam kar mikser ). Spasirano juho damo ponovno na ogenj, dodamo peteršilj in lovor, ter kuhamo še nekaj časa. Na koncu ji dodamo še na tri četrtine skuhane testenine in po želji še prekajeno meso in vse skupaj kuhamo po potrebi. Če je juha pregosta jo zalijemo še z nekaj vode, še bolje pa jušne osnove.