Poletov recept: Krepka cvetačna solata

Objavljeno
13. marec 2019 10.03
Posodobljeno
13. marec 2019 10.03
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tokratni Poletov recept bo zopet ena solatnih klasik, ki pa jo bomo malce »ojačali« ali preuredili. Govorimo o stari dobri cvetačni solati z jajci. Pri naši hiši se je pri kosilu prav pogostokrat znašla na mizi ob različnih priložnosti saj je imela kar zajeten krog svojih privržencev. Solata je pravzaprav dober in raznolik vir zdravja na našem krožniku.


Že cvetača o kateri smo že večkrat govorili poskrbi za veliko mero folne kisline, vitamina C in antioksidantov. Skrbi za dobro prebavo, odvaja vodo iz našega telesa, preprečuje raka, krepi imunski sistem, znižuje krvni tlak… Njej pa smo dodali še popolno živilo jajce, zelišča ter po želji še nekaj sira in šunke za dodatek beljakovin. Tako rekoč popolni obrok za zgodnjo večerjo, lahko kosilo ali malico. Tudi po napornem treningu nam bo prišla še kako prav, njena priprava pa je sila enostavna in hitra, če bomo zelo lačni in neučakani.

 
Za 4 osebe potrebujemo:
1 srednje velika cvetača
1 šalotka
Pest sesekljanega drobnjaka
Pest sesekljanega peteršilja
4 trdo kuhana jajca
100 g kozjega sira
100 g puranjih prsi (šunka)
Sol, poper
Kis, olivno olje
Velika žlica gorčice
Žlica kisle smetane

Priprava:
Cvetačo očistimo in jo razrežemo na manjše cvetove. Skuhamo jo do mehkega v slani vreli vodi. Vsa zelišča, čebulo, sir in šunko sesekljamo na drobne koščke. Vse skupaj stresemo v solatno skledo, dodamo še sol, poper, kis, olje, gorčico in kislo smetano po lastnem okusu in željah.