Poletov recept: Krepka juha iz gomoljne zelene

Objavljeno
11. november 2017 12.11
Posodobljeno
11. november 2017 12.11
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
V glavni vlogi današnjega recepta bo ne tako zelo priljubljena in popularna, pa vendar vse to po krivici, gomoljna zelena.   Tako po okusu, kot po zdravilnih in človeku prijaznih učinkih.
Zelena ima visoke vrednosti mnogih vitaminov in mineralnih snovi. Slovi po številnih zdravilnih učinkih. Deluje protivnetno, uravnava krni tlak, prebavo, je naravni diuretik, pomirja, celo odganja mačka…. Ker pa smo nenazadnje pri  bolj zdravi in športni prehrani, je tudi nizkokalorična.
Naša gomoljna  zelena se bo danes potopila v okrepčilno dišečo zdravilno juho.

Za 3- 4 lačna usta bose potrebovali:
Olivno olje
Srednje velik gomolj zelene
1 por
Strok česna
1 korenje
Srednje velika šalotka
Večja pest drobno mletih mandljev
Sol, poper
Žafran, muškat
Peteršilj

Priprava:
Sesekljamo čebulo, por na trakove, zeleno in korenje na kocke.
Na olivnem na hitro prepražimo čebulo in por. Dodamo kocke zelene, korenja in sesekljanega česna. Nazadnje dodamo še mandlje. Vse to na hitro prepražimo in zalijemo z pribl. 2dl vode. Malo pokuhamo. Vse odstavimo in stresemo v mešalnik (blender). Ko je vse dodobra spasirano, stresemo nazaj v lonec in počasi dodajamo približno 6 dl vode(po občutku), tako da juha ni pregosta in ne preredka. Dodamo sol, poper, muškat, žafran in še nekaj žlic kisle smetane (po želji). Na koncu potresemo še s sesekljanim peteršiljem.
Naj povem še, da so bili tokratni kritiki in okuševalci moji najstniški otroci, ki so tudi eni najzahtevejših in težko ustrežljivih. Pa vendar je juha hitro in z pohvalami pošla.
Naj tekne tudi vam.