Poletov recept: lahkotni namaz

Objavljeno
23. januar 2018 07.01
Posodobljeno
23. januar 2018 07.01
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Preživeli smo december in obilico  močnih kaloričnih dobrot na mizah. Januarskim zaobljubam se klasično pritiče veliko športne aktivnosti in seveda lahkotnejša in zdrava, polno vredna prehrana. V ta namen sem tokrat izbrala avokadov gvakamole (guacamole) namaz za lahki vmesni obrok, pa mu recimo malica.


Gvakamole je zelo priljubljen in tudi nad vse okusen namaz, ki izhaja iz Mehike. Njegova glavna sestavina je torej prislovično zdrav in zdravilni avokado, ki si je z leti prislužil častitljiv ugled. Avokado naj bi bil bogat vir beljakovin (zato priljubljena hrana vegetarijancev), zdravih maščob, karotenoidov in prenekaterih vitaminov B6…in mineralov. Deluje protivnetno, krepi imunski sistem, uravnava prebavo, varuje pred boleznimi srca in ožilja…


Preprosti in hitri namaz lahko večnamensko uporabite kot dodatek na raznih kanapejih, kot omako za namakanje tortilja čipsa ob družabnem srečanju, lahko pa tudi kot odličen preliv na vaši solati.  Pri izbiri in nakupu avokada pa glejte, da bo čim bolj mehak.


Za večjo skodelico potrebujemo:
1 zrel mehak olupljen avokado
1 večji strok česna
Polovica paradižnika
2-3 žlice kisle smetane
Sok stisnjene limete
Žlica sesekljanega peteršilja
Sol, poper
Žlica sesekljane čebule
2 žlici olivnega olja


Priprava:
Vse sestavine stresemo v sekljalnik in zmešamo,  da dobimo dokaj gladko zmes. Namaz preložimo v posodo in ga poljubno uporabimo za obložene kruhke, za pomakanje tortilj , preliv za solato. Dobro pokritega lahko hranimo v hladilniku tudi več dni.