Poletov recept: Linška torta

Objavljeno
04. december 2018 09.12
Posodobljeno
04. december 2018 09.12
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tokrat se bomo ustavili pri naših severnih sosedih Avstrijcih, od koder izhaja zasluženo slavna Linška torta. Torta sodi med slaščičarske klasike, zaradi svoje prefinjenosti ob enem pa tudi preprostosti. Menda je torta tudi najstarejša poznana torta, ki jo beleži zgodovina,katere prvi recept je poznan iz leta 1696. Na to baročno pregreho so Avstrijci upravičeno lahko ponosni. Torta je v resnici neke vrste pita iz krhkega bogatega mandljevega (lahko tudi orehovega) testa, plemeniti pa jo še obilo zimskih dišečih začimb in okus limone. Krona torte je čudovita, kiselkasta običajno ribezova marmelada, lahko je tudi malinova. Kombinacija je pregrešno dobra, meni osebno kot ljubiteljici pit pa ena boljših. Iz torte so kasneje izšli tudi vsem poznani klasiki linški piškoti.
Bogatost kvalitetnih surovin poskrbi za dober vnos nekaterih super živil kot so mandlji, ribez, cimet, klinčki… Ne bomo si zatiskali oči pred sladkorjem, vendarle so tudi ti gradniki naših teles. Sploh, če so le ta športna. Čudovita popestritev naših jedilnikov za hladni in turobni zimski čas…
Za torto premer cca 28 cm potrebujemo:
Testo:
300 g pirine moke
100 g bele moke
100 g mletih mandljev
300 g masla
140 g kokosovega sladkorja (rjavega)
Sol
Nastrgana limonina lupina
Cimet, klinčki
Vanilja
Rum
1 jajce
1 rumenjak
Pecilni prašek
Nekaj žličk sladke smetane
300 do 400 g ribezove marmelade


Priprava:
Vse sestavine za testo zgnetemo v mehko gladko testo, ki naj približno 1 uro počiva v hladilniku. Testo nato razvaljamo in  z njim obložimo nižji pekač za krostate. Tretjino testa si pustimo za vrhnji del torte-mrežo. Testo premažemo z ribezovo marmelado. Nato razvaljamo še drugi del testa in iz njega izrežemo trakove za mrežo(širina 1 cm do 1,5cm). S trakovi prekrijemo torto v dveh smereh in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Torto pečemo približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj.