Poletov recept: Lososov namaz

Objavljeno
26. marec 2019 11.03
Posodobljeno
26. marec 2019 11.03
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Splošno znano dejstvo je, da se Slovenci premalo poslužujemo še kako zdravih rib z izjemo posameznih ljubiteljev teh morskih delikates.
Zato si bomo tokrat za zdravo beljakovinsko večerjo omislili namaz iz dimljenega lososa.
Losos je riba, ki je polna zdravih omega 3 maščobnih kislin, te preprečujejo bolezni srca in ožilja in znižujejo holesterol. Vplival pa naj bi tudi na naše dobro počutje in odganjal stran temne misli zaradi visoke vsebnosti vitamina A, D, kalija, železa, selena…




Naš hitri namaz je čudovita, hranljiva dokaj nasitna jed pretežno beljakovinskega izvora, ki bo ravno prava za zgodnjo večerjo. Seveda pa ne bo prav nič narobe, či si ga omislimo za krepki zajtrk pred napornim delovnim dnem ali treningom.


Za skodelico namaza potrebujemo:

70 g sesekljanega dimljenega lososa
1 žlica kremnega sira
2 žlici skute
1 žlička kisle smetane
1 trdo kuhano jajce
Limonin sok
Sol, poper
Koper
Ščepec sesekljane šalotke
Ščepec sesekljanega česna
Manjša pest sesekljanega peteršilja


Priprava:

Vse naštete sestavine stresemo v strojček za sekljanje in jih na hitro zmešamo, da dobimo kremno zmes lepe oranžne barve. Namaz na kratko ohladimo v hladilniku in ga namažemo na kruhke, lahko tudi popečene. Če nam ostane, ga mirno lahko shranimo v hladilniku še nekaj dni.