Poletov recept: Mamine kokosove rezine

Objavljeno
10. maj 2019 07.05
Posodobljeno
10. maj 2019 07.05
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tokrat je na vrsto prišlo tudi pecivo, ki je v resnici in če dobro pomislim pecivo, ki je zagotovo zasedlo rekordno mesto v številu ponovitev pečenja v moji družini. Seveda si je to mesto prislužilo upravičeno, kajti sladica, ki je tako enostavna za pripravo, pa tako učinkovita in dobra v svojem okusu si zasluži tako veliko število ponovitev.


Recept za njo je že pred mnogimi leti v hišo prinesla stara mama. Še prav dobro(čeprav še čisto zelena in nad vse sladkosneda) se spomnim, ko sem ga prvič okusila. Ob okušanju sem si mislila, da boljše stvaritve sladkega svet še ni videl. Sladico sem zelo hitro posvojila in tudi osvojila. Skrivnost njenega okusa je v sladko kiselkastem kontrastu, ki ga naredita kisla ribezova sredica in sladkorno beljakova kapa na vrhu peciva, spodaj pa čudovito masleno krhko testo.
Tokratne rezine sem pripravila z blago zdravju primernejšo modifikacijo, pa je vseeno ohranila to svojo harmonijo, svežino in okusnost.


Za pekač cca 25 x 35 cm potrebujemo:


Testo:
200 g pirine moke
100 g mandljeve moke
100 g sladkorja (lahko tudi kokosovega ali rjavega)
Vaniljev sladkor, malce ruma
Ščepec soli
Malo pecilnega praška
4 rumenjake

Nekaj žlic jagodne marmelade
250 g malin (svežih ali zmrznjenih)
Cimet
6 beljakov
100 do 150 g kokosove moke
150 do 200 g sladkorja
3 žlice kakava ali mlete čokolade

 


Priprava:


Iz sestavin za testo zgnetemo mehko krhko testo in ga nadevamo na pomaščen pekač. Testo malo prebodemo z vilico in ga premažemo z marmelado. Čez to zložimo maline, ki jih potresemo s cimetom. Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ki mu dodamo sladkor, nazadnje pa še narahlo vmešamo kakav in kokosovo moko. Beljakovo zmes premažemo čez maline in lepo zgladimo.
Pečemo približno 35 minut pri temperaturi 180 stopinj.