Poletov recept: marmor po treningu

Objavljeno
20. februar 2018 11.02
Posodobljeno
20. februar 2018 11.02
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Le kdo ne pozna stare dobre sladice, ki so nam jo pripravljale naše babice in je dobro poznana skoraj po celem svetu v takšni ali drugačni obliki . Tudi malokdo je v resnici  ne mara. Sama sem bila v mladih letih naravnost oboževalka te sladice, ki je bila obvezni repertoar nedeljskih kosil pri moji babici. Sladko razvado in ljubezen do kolača so prav tako očitno nasledili tudi moji otroci, zato tudi zelo pogostokrat zaseda prostor v naši kuhinjski pečici.

  


Obstaja nešteto izpeljank in variacij marmornega kolača, kjer se preigravajo različne začimbe. kombinacije in sestavine. Sladica pa je priljubljena tudi zaradi svoje enostavnosti.
Sama sem priredila klasični recept v malo bolj zdravo in lažjo obliko tega priljubljenega kolača. Namesto običajne moke sem uporabila mandljevo in pirino, sladkor je rjav, nekaj maščobe pa sem zamenjala s skuto.

Za kolač potrebujemo:
180 g masla
200 g skute
170 g rjavega (kokosovega) sladkorja
4 jajca
Vanilja, sol
Rum
Pecilni prašek
100 g mandljeve moke
150 g pirine moke
4 žlice kakava
3 žlice mleka
2 pesti sesekljanih čokoladnih koščkov

  

Priprava:
Penasto stepem maslo in mu dodamo sladkor, nato pa postopoma še jajca in skuto. Vse vmešavamo počasi. Zmesi dodamo vaniljo, sol in rum. Ko je zmes dobro premešana, dodamo še moki in pecilni prašek. Polovico testa z žlicami naložimo v pekač. V drugo polovico vmešamo v mleku raztopljen kakav. Tudi drugo polovico naložimo v pekač. Z žlico razporedimo in poravnamo testo v pekaču.
Pečemo ga približno 45 minut na temperaturi 180 stopinj.