Poletov recept: Maroška kuskus solata

Objavljeno
24. junij 2019 09.06
Posodobljeno
24. junij 2019 09.06
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tokratna solata bazira na kuskusu, žitu, ki je prišlo iz severne Afrike in se preko Francije razširilo po drugih državah sveta. Gre za obliko pšeničnega zdroba, ki ga obdelajo na poseben način, da iz njega dobijo kuskus.
Vsebuje veliko hranljivih vlakninastih ogljikovih hidratov, za žito pa je znano po svojem relativno velikem deležu beljakovin. Hidratni delež pa nima velike kalorijske vrednosti, saj potujejo vlaknine kar do debelega črevesa. Poleg tega pa vsebuje še velik delež vitamin B, ki skrbi za procese metabolizma v našem telesu.


Naša bogato začinjena aromatična solata je velik zalogaj živil neživalskega izvora, rudnin in mineralov in oreščkastih zdravih maščob, ravno pravi uravnotežen obrok pred lažjim treningom.


Za večjo skledo solate potrebujemo:

200 g kuskusa (skuhamo po navodilu)
Pol sesekljane manjše čebule
2 rdeči papriki
2 bučki
Strok česna
Večji ščep cimeta, koriandra
Sol, poper
Limonin sok
Pest sesekljanega peteršilja
Pest sesekljane mete
Pest olupljenih mandljev
Pest rozin
Pest arašidov


Priprava:

Kuskus skuhamo po navodilu. Na olju prepražimo čebulo, papriko, bučke. Dodamo začimbe(cimet, koriander) in zelišča(meta, peteršilj) nato pa še arašide, rozine in mandlje. Vse skupaj zmešamo s kuskusom pokapljamo z limoninim sokom in po okusu, potrebi še začinimo.