Poletov recept: paradižnikova juha

Govorimo o juhi za katero bi lahko rekli, da svet deli na dva dela.

Objavljeno
02. avgust 2019 09.16
Posodobljeno
02. avgust 2019 09.31
Juho lahko postrežemo z zeliščnimi pečenimi kruhovimi kockami z zelišči. Foto: Tanja Drinovec
So ljudje, ki to juho obožujejo in ljudje, ki te juhe ne smejo videti niti na daleč. Sama sem bila vrsto let med skorajda sovražniki paradižnikove juhe, dokler mi zrelejša leta niso prinesla zanimive izkušnje z nasprotnim mišljenjem. Tudi paradižnikova juha je lahko krasna in tudi zdrava stvar, le dirigenta mora imeti pravega.

 V toplih poletnih dneh, ko se zdravi paradižniki bohotijo po naših vrtovih  (čeprav jo je letošnje poletje paradižnikom marsikje malo zagodlo) lahko pričaramo slastno zdravo jed. O zdravilnih lastnostih paradižnika pa smo tudi povedali že veliko dobrega.
Torej, paradižnikova juha naj bo!
 


Za večji lonec juhe potrebujemo:

Olivno olje
1,5 kg olupljenih očiščenih zelo zrelih paradižnikov
1 čebula
2do3 stroke česna
Sol, poper
Šopek bazilike
Šopek peteršilja
2 dl Jušnega fonda (ali kocka)
Žlica sladkorja

image
Torej, paradižnikova juha naj bo! Foto: Tanja Drinovec

 

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo jim dodali sladkor. V lonec narežemo paradižnik in vse skupaj kuhamo kakih 20 minut. Dodamo preostala zelišča, sol, poper in fond (ali kocko). Nato juho zmiksamo in spasiramo. Vse skupaj kuhamo še kakih deset minut in jed je gotova.
Juho lahko postrežemo z zeliščnimi pečenimi kruhovimi kockami z zelišči (krutoni).

image
Na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo jim dodali sladkor. Foto: Tanja Drinovec