Poletov recept: Pečen brstični ohrovt

Objavljeno
19. februar 2019 08.02
Posodobljeno
19. februar 2019 08.02
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Zima na naši tržnici nam postreže z bolj odpornimi in vzdržljivimi vrstami zelenjave. Ena izmed njih je brstični ohrovt. Vedno se je nahajal tudi na gredicah mojih starih mam. Ta krogličasta vrsta zelenjave sodi v družino križnic in je izvrstna izbira za vnos velike količine
vitaminov in mineralov v zimskih dneh. Predvsem je bogat z vitaminom C in K, v njem pa se nahaja tudi ogromno antioksidantov. Vitamin K krepi naše kosti in preprečuje redčenje naše kostne gostote. Torej ravno pravšnji za zimsko športni čas. Brstični ohrovt tudi znižuje raven krvnega sladkorja, z vitaminom C pomaga očem k boljšemu vidu in skrbi za lepšo kožo. Ohrovt ima zelo nizko kalorično vrednost glede na to pa je izjemno bogat z vitamini in minerali. Pri kuhanju ohrovta pa moramo paziti, da s časom ne pretiravamo, kajti vitamini bodo splavali po vodi. Zapečeni brstični ohrovt je pri naši hiši običajno postrežen kot priloga, lahko pa si ga omislite kot samostojni obrok za popoldansko malico ali večerjo.

  

Potrebujemo:
5oo g ohrovta
Olivno olje
Sol, poper
150 g sira mozzarela
Ščepec rdeče paprike
Strok česna
Pest mandljevih lističev


Priprava:
Ohrovtove glavice očistimo in na hitro za nekaj minut potopimo v vrelo slano vodo. Odcedimo jih in
jih stresemo na pomaščen pekač. Čez potresemo papriko, česen, poper in sir. Pokapljamo z nekaj
kapljic olivnega olja in na koncu posujemo z mandljevimi lističi. Vse skupaj pečemo približno 15minut, da se ohrovt nežno zapeče. do uspeha in dobre kontrole intenzivnosti.