Poletov recept: Pehtranovi štruklji

Objavljeno
26. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
26. avgust 2018 12.08
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Po mojem mnenju oziroma oceni so domači štruklji eden izmed zelo močnih razlogov za obisk prenekatere gorske postojanke in hribovske koče. Ta povečini vsem zelo dobro poznana in priljubljena jed je tako rekoč del tradicionalnega nabora slovenskih jedi, čeprav v resnici prihaja od naših severnih sosedov. Slovenci pa smo jo vzeli za svojo in jo izdelujemo na nešteto načinov in okusov.
Če vam vreme ali kak drug razlog tokrat ne dovoljuje obiska vaše priljubljene destinacije, kjer bi si to dobroto lahko omislili, si morda za spremembo naredite svoje domače štruklje brez bojazni pred neuspehom, kajti stvar v resnici ni tako zapletena, kot si nekateri morda predstavljate. Uspeh in okus pa zagotovljen.
Sama sem se kot oboževalka pehtrana tokrat odločila za pehtranove s skuto. Zdravi pehtran je že odšel iz vrta v  zamrzovalnik, za naše štruklje pa bo vseeno odličen. Lahko pa si vaše štruklje nadevate s svojim lastnim najljubšim nadevom.


Za 4 osebe potrebujemo:
Testo:
350 g moke
1 dl mlačne vode
0,5 dl sladke smetane
Sol
1 jajce
2 žlici olja
1 žlička kisa
Nadev:
500 g skute
2 pesti sesekljanega pehtrana
2 jajci
Sladkor po vašem okusu
Limonina lupina
Vanilja
2 žlice kisle smetane
2 pesti v rum namočenih rozin (po želji)

Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo gladko testo in ga na pultu pustimo počivati vsaj pol ure pokritega. Na pomokanem prtu ga razvaljamo dokler gre, nato pa z rokami nežno razvlečemo, da je že skoraj prosojno in na vseh koncih enakomerne debeline.  Zmešamo sestavine za nadev in jih nežno razmažemo po testu. Prt s testom pričnemo zavijati, da dobimo kačo. Razrežemo jo na nekaj delov (dolžina 20-25cm) in zavijemo v pomaščeno aluminijasto folijo čvrsto. Štruklje skuhamo v slani vreli vodi. Čas kuhanja je približno 25 minut.  Še vroče odvijemo, razrežemo in postrežemo. Po želji zabelimo z maslenimi drobtinicami, posujemo s cimetom in sladkorjem.