Poletov recept: Pita iz stročjega fižola

Med izjemne tako po okusu kot zdravju pridelke iz naših vrtov in domačih logov sodi tudi stročji fižol.
Fotografija: Testo zapognemo proti notranjosti pite, katero še potresamo s kozjim sirom in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Foto: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Testo zapognemo proti notranjosti pite, katero še potresamo s kozjim sirom in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Foto: Tanja Drinovec

Številni pozitivni učinki fižola so nezanemarljivi. Stročji fižol(veliko vrst) znižuje slabi holesterol, uravnava raven sladkorja v krvi, uravnava prebavo in dobro vpliva na sečila…vsebuje pa tudi prenekatere vitamine in minerale.

Seveda pa je v vrstah zelenjave slaven po kar precejšnem delu beljakovin.

Tokrat se bomo postopili hitre in preproste slane pite iz fižola in še nekaj zdravimi dobrotami. Lahko nam služi kot samostojna jed, ali pa močnejša priloga, če vam kosilo brez mesa ne gre od ust…naprej.
 

Za pito premer 26 cm potrebujemo:

1 plast listnatega test (razvaljano)
0,5 kg skuhanega očiščenega stročjega fižola
200 g skute
2 žlici maskarponeja
1 jajce
Sol, poper
Drobno sesekljan česen
Sesekljan drobnjak
Pest naribanega kozjega sira
Jajce za premaz

Testo naj visi nekaj centimetrov čez rob pekača. Foto: Tanja Drinovec
Testo naj visi nekaj centimetrov čez rob pekača. Foto: Tanja Drinovec

 

Priprava:

S testom obložimo pekač za pite. Testo naj visi nekaj centimetrov čez rob pekača. Zmešamo skuto, maskarpone, sol, poper in jajce. Vse to premažemo preko testa. Nanj potresemo skuhan fižol, ki smo ga zmešali s česnom in drobnjakom. Testo zapognemo proti notranjosti pite, katero še potresamo s kozjim sirom in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pito pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj, da lepo porjavi.

mešamo skuto, maskarpone, sol, poper in jajce. Foto: Tanja Drinovec
mešamo skuto, maskarpone, sol, poper in jajce. Foto: Tanja Drinovec


Pito pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj, da lepo porjavi. Foto: Tanja Drinovec
Pito pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj, da lepo porjavi. Foto: Tanja Drinovec

 

Komentarji: