Poletov recept: Pita s šparglji in kozjo skuto

Objavljeno
29. april 2019 10.04
Posodobljeno
29. april 2019 10.04
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Spomladanske tržnice so že okrašene s šopki čudovitih zelenih divjih in gojenih špargljev. Morda pa sodite tudi med tiste velike ljubitelje te čudovite zelenjave, ki se za vikend na izlet odpravite na Kras ali Istro in jih za prijetno s koristnim nabirate v prečudoviti obmorski naravi.
Šparglji so že zasedali naše strani, naj pa ponovimo, da so zelo zdrava in močno vsestransko uporabna rastlina, polna mineralov in vitaminov ter vlaknin.
Pite pa so kot že večkrat povedano moja strast, tako sladke kot slane. Nad vse uporabne so, neponovljive in tako zanimive. Naša domišljija je edina omejitev pri sestavljanju njih.
Tokrat bomo s šparglji zložili lahkotno svežo in okusa polno slano pito, ki bo z veliko skledo solate  služila kar kot lahko, barvito in  hitro pripravljeno kosilo. Kozja skuta bo pripomogla k sočnosti in bogatemu okusu pite seveda pa lahko uporabite tudi navadno.

 
Potrebujemo( pita premera 28 cm):


Testo za pito:
250 g masla
225 g pirine moke
Ščep soli
120 ml mrzle vode
Nadev:
250 g kozje skute(lahko tudi navadne)
2 jajci
2 žlici kisle smetane
Sol, poper
Šopek očiščenih špargljev
Nekaj rezin sira z modro plesnijo
2 pesti na drobne kocke narezane slanine


Priprava:


Najprej iz sestavin za testo zgnetemo lepo gladko testo, ki ga enakomerne debeline nadevamo v pekač za pite. Zunanji rob naj bo nekoliko višji. Nato zmešamo skuto, jajca, kislo smetano, sol, poper po okusu. Nadev enakomerno namažemo po testu. Po nadevu pa stresemo še natrgane koščke špargljev, rezine sira in slanine.
Vse skupaj pečemo dobre pol ure pri temperaturi 180 stopinj.