Poletov recept: Polpet iz rdeče leče

Objavljeno
23. januar 2019 08.01
Posodobljeno
23. januar 2019 08.01
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Rdeča leča nam bo tokrat pomagala pri sestavljanju presenetljivo okusnih lahkih zelenjavnih polpetov. Iz leče smo že kuhali kremno juho. Naj pa ponovimo, da je leča stročnica z  izjemno visokim delom beljakovin. Ima zelo malo kalorij in ogromno vlaknin. Tako skrbi za dobro prebavo, z veliko magnezija pa pomaga našemu telesu pri pretoku kisika po našem krvnem obtoku. Leča je torej čudovito živilo, ki bi ga s pridom v takšni ali drugačni obliki  lahko vsak športnik uvrstil na svoj jedilnik.


Tokrat bomo izdelali preproste polpete, okusne in bogate še z drugimi viri zelenjave. Dobra stvar rdeče leče je tudi čas kuhanja, ki lečo zmehča do užitnosti zelo hitro.

 
Za 6 do 8 polpetov potrebujemo:
Cca 150 g skuhane leče
Manjši por
Pol čebule
2 stroka česna
Pol nastrgane bučke
1 nastrgano korenje
Pest sesekljanega peteršilja
3 jajca
Sol, poper
100 g skute
2 pesti ribanega sira
Nekaj krušnih drobtin
Olje za pečenje


Priprava:
V posodi zmešamo vse sestavine ;lečo, ostalo zelenjavo, začimbe, jajca, skuto, sir. Na koncu dodamo drobtine po potrebi, da je zmes primerno čvrsta in oblikujemo polpete. Na primerno vročem olju jih pečemo približno 6 do 8 minut, da so lepo zapečeni. Zraven polpetov lahko ponudimo omako iz kisle smetane, ki smo ji dodali sol, mleto papriko, česen, poper, žličko majoneze in nastrgano kumarico.