Poletov recept: Pomarančna torta iz polente

Objavljeno
29. januar 2019 09.01
Posodobljeno
29. januar 2019 09.01
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tokrat sem se odločila preizkusiti velikokrat opevan recept preprostega peciva(nekateri mu pravijo torta), ki žanje hvale po internetnih straneh prenekaterih zelo slavnih kuharskih mojstrov. Sama radovednost in želja po malo bolj zdravem vnosu kalorij me je gnala k pripravi tega peciva. Radovednost je spodžigalo še dejstvo, da resnici na ljubo nisem ljubitelj polente. Pravzaprav je to eno redkih živil, ki nekako pri meni ne deluje. Ob vsem opevanju in opisih v presežkih pa sem se odločila za to pecivo iz polente, pripravljena, da me preseneti v pozitivnem smislu.


In naj povem, da je presenečenje uspelo v celoti, kajti ob degustiranju peciva, značilnega okusa po polenti ni bilo zaznati.
Torta je izvedba brez glutenske sočne in okusne sladice, ki nam lahko posladka kakšen kisel oziroma ne preveč srečen dan in zadovolji našo potrebo po sladkem. Seveda pa jo lahko modificiramo tudi v kocke, ki bodo z nami potovale na izlet ali pot.
Naj pa še povemo, da ima polenta zelo nizek glikemični indeks in vsebuje veliko vitaminov in mineralnih snovi. Bogata je z betakarotenom, ki se lažje absorbira v naše telo kot pri nekaterih vrstah zelenjave. Pomaga tudi večati mišično maso, ker je bogata z beljakovinami.

 




Priprava:
Biskvit:
200 g masla
200 g rjavega ali kokosovega sladkorja
3 jajca
Vanilja
Nekaj kapljic ruma
100 g polente
200 g mandljeve moke
2 ožeti pomaranči (sok)
Pecilni prašek
Preliv:
100 ml pomarančnega soka
Agavin sirup


Priprava:
V mešalcu stepemo mlačno maslo, ki mu postopoma dodamo sladkor, nato pa še počasi dodajamo jajca eno po eno. Ko dobimo kremasto zmes, dodamo sok pomaranče (jaz sem dodala tudi vso pulpo). Nato počasi dodajamo še sol, vaniljo, rum. Nazadnje pa primešamo polento mandljevo moko in pecilni prašek. Zmes vlijemo na pomaščen tortni pekač in jo pečemo približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj, da lepo porjavi. Ko se pecivo malo ohladi, ga damo iz pekača in prelijemo z mešanico pomarančnega soka in agavinega sirupa(razmerje po okusu). Za pikico na i pa vse skupaj lahko serviramo še z žličko kisle smetane ali maskarponeja.