Poletov recept: Popraznični praženi riž

Objavljeno
26. avgust 2017 12.08
Posodobljeno
26. avgust 2017 12.08
Dovolj je vseh slavnostnih težkokategornih jedi. Še kako osvežilno in lahno bo teknil našim razbolenim želodcem tale ocvrti riž, ki ga pripravljajo v Aziji praktično vsak dan - enkrat z eno začimbo, spet drugič z drugo. Mi bomo še pod vtisom novega leta pripravili pestro in bogato različico s sladkimi rozinami, blago dišečim kardamomom in nagljevimi žbicami. Ni kaj, življenje je lepo.

 

Za zvrhano skledo rahlega riža bomo potrebovali:

1 skodelico basmati riža (približno 20 dag)
4 nagljeve žbice
4 zrna kardamoma
pest indijskih oreščkov
pest rozin
1 korenje, narezano na kocke
pol skodelice graha
1 srednje veliko čebulo
pol skodelice ananasa iz kompota
3 žlice masla


Priprava

Riž speremo pod hladno tekočo vodo (toliko časa ga spiramo, da odplaknemo večino škroba in voda ni več kalna) in ga namočimo za pol ure. V posodi zavremo 1 in ¾ skodelice vode in ji dodamo kardamom, nagljeve žbice in namočen in odcejen riž. Pokrijemo s pokrovko in dušimo na nizkem ognju približno 12 do 15 minut (odvisno od sorte in obdelanosti riža).

V ločeni posodi v kropu pokuhamo sesekljano korenje in grah. Zelenjavo odcedimo in jo na dveh žlicah masla popražimo skupaj z oreščki in rozinami.  Dodamo riž in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

Na preostanku masla močno prepražimo čebulo (do rjavega barve) in jo posujemo skupaj s koščki ananasa iz kompota po vrhu riža.