Poletov recept: Povelikonočna solata z govejim jezikom

Objavljeno
24. april 2019 07.04
Posodobljeno
24. april 2019 07.04
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Prav gotovo je od velikonočnih praznikov in bogatih  jedilnikov ostal v hladilniku še kakšen košček šunke, pirh in kak košček hrena. Iz vseh teh sestavin lahko z malce domišljije ustvarite svojo bogato in posebno okusno beljakovinsko zelenjavno solato, ki bo lahko služila kar za kosilo ali pa močno in bogato večerjo, če ste pokurili nekaj več kalorij v telovadnici ali kje drugje.


Sama sem že od kar pomnim velika oboževalka prekajenega kuhanega govejega jezika, ki se je zato tokrat znašel v naši solati. Če niste ljubitelj te malce posebne in po izgledu in izvoru nenavadne specialitete, pa lahko uporabite namesto tega na primer kar šunko.
Solata bo zelo hranljiv bogat vir beljakovin in zelenjave z njimi torej vitaminov in mineralov. O hrenu pa tudi lahko povemo, da je izjemno bogat vir vitamina C, skrbi in ureja pa dobro prebavo, znižuje krvni tlak, deluje protibakterijsko in razstrupljevalno. Na naših jedilnikih se običajno pojavlja kot  začimba ali dodatek in popestritev jedem, mnogi narodi pa ga uporabljajo kot zdravilno rastlino.


Za velik krožnik solate potrebujemo:
150 do 200 g tanko narezanih rezin kuhanega govejega jezika ali šunke
300 g listov različne solate
3 trdo kuhana jajca
2 pesti na trakce narezanega parmezana
Sol, poper
Olivno olje
Za preliv:
Manjša korenina naribanega hrena
2 žlici majoneze
Velika žlica kisle smetane
Malo belega vina
Sol, poper


Priprava:
Liste solate operemo in natrgamo. Nanje zložimo tanke rezine kuhanega jezika in rezine trdo kuhanih jajc. Vse skupaj posolimo, popramo in pokapljamo z nekaj kapljic olivnega olja. Nato pripravimo še hrenov preliv za solato. V sekljalnik damo nariban hren, majonezo, kislo smetano, vino, sol in poper po okusu. Preliv polijemo čez našo solato in jo na koncu  še potresemo z naribanim parmezanom.