Poletov recept: Pravi šampi(nj)oni

Objavljeno
16. junij 2017 08.06
Posodobljeno
16. junij 2017 08.06
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Za okusno, ne preveč kalorično popoldansko malico ali zgodnjo večerjo bomo tokrat pripravili hitre in enostavne, vendar nadvse okusne  šampinjone na žaru.
Tradicionalna vzhodnjaška medicina se na gobe in njihove zdravilne lastnosti opira že tisočletja. Šampinjoni vsebujejo veliko količino vode in imajo zelo nizko kalorično vrednost. Bogati so z mineralnimi in rudninskimi snovmi, vsebujejo nekatere aminokisline in encime, ki sodelujejo pri presnovi. Delujejo protivnetno in protirakotvorno.
Današnji recept je bila naša priljubljena družinska predjed na hišnih zabavah, preverjena in vedno izpuhteča v rekordno kratkem času.

Za 2 osebi potrebujete:
250 g šampinjonov
1 zavitek sira s plesnijo (trikotni)
Sol,
2-3 stroke česna
Velika pest peteršilja
2 žlici masla

Priprava:
Gobe operite in jim odstranite bete. Na votli del položite košček sira. Vse skupaj nežno posolite in položite na vročo žar ploščo (toaster). Če imate možnost oziroma dvojni žar pekač, nad šampinjone tudi iz zgornje strani postavite žar (ne sme se dotikati gob).
Med pečenjem gob sesekljajte česen in peteršilj za tržaški preliv. Oba na hitro popecite na stopljenem maslu, toliko časa, da česen zadiši.
Gobe zložite iz pekača, ko se sir stopi in gobe pričnejo spuščati vodo. Prelijte jih še s tržaškim prelivom in še tople postrezite.
Za večerjo pa z gobami ne pretiravajte, ker so dokaj počasi prebavljiva hrana.