Poletov recept: Pražena zelenjava po kantonsko

Objavljeno
20. september 2012 01.09
Posodobljeno
03. oktober 2012 11.10
Chef in lastnik ljubljanske kitajske restavracije Xian Jianhong nam je posredoval recept za pražene šparglje v voku. Ker jih v tem letnem času ni več pri roki, smo jih nadomestili s sezonsko zelenjavo, postopek priprave pa ohranili.

Za štiri osebe potrebujemo:

½ kg sveže zelenjave (korenje, paprika, por, šitake, šparglji ...)
2 stroka česna, drobno nasekljana
3 jedilne žlice arašidovega olja
1 jedilna žlica ostrigove omake
1 jedilna žlica koruznega škroba
1 čajna žlička sladkorja
1 jedilna žlica svetle sojine omake
2 ščepa soli
1 ščep popra v prahu
1 čajna žlička sezamovega olja za preliv


Zelenjavo operemo pod tekočo vodo, jo olupimo in narežemo; korenje na podolgovate paličice, gobe na rezine, por na kolobarje, papriko na trakove
...

Zavremo vodo in vanj dodamo zelenjavo. Kuhamo približno dve minuti, vmes začinimo tekočino s ščepcem soli in nekaj kapljicami svetlega sezamovega olja. S cedilom vzamemo zelenjavo iz lonca in jo prelijemo s hladno vodo. V voku močno segrejemo arašidovo olje. Na njem prepražimo nasekljan česen, toliko, da prijetno zadiši. Dodamo odcejeno zelenjavo in jo hitro prepražimo. Dolijemo malo vode in začinimo s soljo, sladkorjem, omako iz ostrig, sojino omako in ščepom popra v prahu. Pražimo minuto, da se sestavine prepojijo, nato zgostimo omako s koruznim škrobom, zmešanim z malo vode. Zelenjavo še malo prepražimo, nato jo pokapamo s sezamovim oljem in takoj postrežemo skupaj z jasminovim rižem.



Chef Xian Jianhong