Poletov recept: Pregrešna focaccia

Objavljeno
03. september 2017 12.09
Posodobljeno
03. september 2017 12.09
Špela Prinčič
Špela Prinčič
V antičnem Rimu so pogosto pekli in jedli kruh ploščate oblike, ki je spominjal na srce in nosil ime panis focacius. Besedna zveza izvira iz latinščine in pomeni "srce, mesto za peko". Nekateri sicer namigujejo da so bili Grki tisti, ki so pogruntali osrednjo zvezdo našega recepta, a v današnjem času tak kruh najdemo predvsem v kuhinji, ki je tesno povezana z Italijo.

Italijanski slani kruh je odlična, zanimiva izbira in zamenjava za "vsakdanji" kruh.

Pred pečenjem jo lahko nadevamo z mocarelo, olivami, lahko pa jo, ko je že pečena, obogatimo z dodatki.

Kvasna mešanica:

Testo:

• polovica kocke svežega kvasa

• 350 g moke

• 2 dl mlačne vode

•120 ml vode

• 3 žlice moke

• 4 žlice oljčnega olja

• žlička sladkorja

• 2 ščepa soli

1. Pripravimo kvasno mešanico, ko vzhaja, jo zmešamo z drugimi sestavinami za testo. Testo pustimo, da vzhaja eno uro, nato ga razporedimo na pomaščen pekač.
2. V testo po želji vtisnemo sir, olive, kapre, čebulo ali kaj drugega. Dobro je tudi posuto z rožmarinom.
3. Pečemo 40 minut na 200 stopinj Celzija.
4. Že pečeno premažemo z oljčnim oljem