Poletov recept: Retro rumove lunice

Objavljeno
28. november 2018 08.11
Posodobljeno
28. november 2018 08.11
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Ob dnevih, ko me neustavljivo pograbi nostalgija in melanholija obenem, se v naši pečici znajdejo stare dobre rumove lunice.  Spominjam se, da so krasile mize ob prazničnih dneh ali pa ob družinskih obiskih v mojih še rosno mladih letih. Zelo dobro pa se tudi spomnim, da so bile obvezni in železni repertoar dobrot, ki so romale z nami na zimsko počitniške smučarije z družinskimi prijatelji. Po premraženem aktivnem celem dnevu na smučeh za mizo s prijatelji ob toplem dišečem čaju in slastnih rumovih lunicah.  Za popolno otroško srečo res nismo potrebovali veliko.

Danes po toliko letih občasno ponovim to pecivo, ki ga mimogrede obožujejo tudi moji otroci. Preprost okusni in hitri biskvit, s sočnim in nežno krhkim rumovim ledom. Če se bojite ruma , ga lahko nadomestite z limoninim sokom. Lunice seveda v škatli vedno lahko romajo z vami na pot ali izlet. Obstoječi klasični recept sem malo priredila in surovine nadomestila z malo lažjimi in bolj zdravimi.

 

Za pekač cca. 25 x35 cm potrebujemo:

Testo:
6 jajc
24 dag kokosovega (rjavega)sladkorja
24 dag stopljene ohlajene čokolade
150 g pirine moke
100 g mandljeve moke
240 g stopljenega masla
Vanilja,
2 žlici ruma
Sol
Malo pecilnega praška
Obliv:
300 g mletega sladkorja
Nekaj žlic ruma


Priprava:
Maslo in čokolado raztopimo ločeno. Penasto stepamo jajca s sladkorjem in vaniljo. Med stepanjem dodajamo rum, čokolado, sol. Nato zmesi izmenično primešamo moko, mandljevo moko, pecilni in stopljeno maslo. Vse skupaj naj se poveže v lepo dokaj tekočo zmes. Le to vlijemo v s peki papirjem obložen pekač. Maso pečemo približno 30 minut pri temperaturi 180 stopinj. Ko se testo ohladi, ga zvrnemo na čisto površino. Ravna stran naj bo zgoraj. Zamešamo rum in sladkor v gladek led in zmes premažemo čez ohlajen biskvit. Z okroglim ostrim modelčkom nato še izrežemo lunice.