Poletov recept: Skutini žepki z marmelado

Žepki so zelo primerna sladka klasika, ki jo pospravimo v škatlo in odnesemo s seboj za dvig kalorij in s tem tudi razpoloženja.

Objavljeno
29. julij 2019 08.52
Posodobljeno
29. julij 2019 09.02
Današnji recept je nekakšen standard v naši družinski domači kuhinji. Foto: Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Današnji recept je nekakšen standard v naši družinski domači kuhinji. Brez njih skorajda ne gre , kadar v hišo pridejo na hitro napovedani gosti ali pa kadar se nam obeta potovanje ali izlet. Žepki so zelo primerna sladka klasika, ki jo pospravimo v škatlo in odnesemo s seboj za dvig kalorij in s tem tudi razpoloženja.

Če izvzamemo čas pečenja, tudi relativno hitro pripravljeni keksi.
Gre za dokaj klasično sladico naših gospodinj. Skutno testo ne vsebuje sladkorja, sladkobo krhkemu in okusnemu testu daje samo marmelada. Če v naših shrambah obstaja domača marelična, brez dvoma sezite po njej in stvar bo zagotovljeno popolna. Običajno moko pa zamenjamo za pirino, da popravimo vtis za zdravje.

Žepki zdržijo tudi nekaj dni v dobro zaprti posodi, če vam to seveda uspe.

Testo:
250 g skute
250 g pirine moke
Sol
200 g masla

image
Marelična marmelada(ali po želji druga). Foto: Tanja Drinovec


Nadev:
Marelična marmelada(ali po želji druga)
Iz sestavin za testo zgnetemo mehko voljno testo. Na pomokani površini izrezujemo krogce, ki jih nadevamo z marmelado. Žepke lahko izdelujemo s pomočjo pripomočka za izdelavo žepkov ali pa izrežemo krogce in nadevane zapremo v lunico in robove pritisnemo z vilicami, da marmelada ne uhaja ven. Žepke polagamo na peki papir in jih pečemo približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj. Po želji pa jih ohlajene še potresemo s sladkorjem v prahu.

image
Žepke polagamo na peki papir in jih pečemo približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj. Foto: Tanja Drinovec


image
Če v naših shrambah obstaja domača marelična, brez dvoma sezite po njej in stvar bo zagotovljeno popolna. Foto: Tanja Drinovec