Poletov recept: Sočne kocke iz prosene kaše

Objavljeno
24. oktober 2018 08.10
Posodobljeno
24. oktober 2018 08.10
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
O super živilu prosu smo v naših receptih že pisali. Za utrditev znanja pa naj ponovimo, da govorimo o čudovitem žitu, ki je edino ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo in se tako bojuje proti zakisanosti našega telesa. Starodavno žito je tudi polno mineralov in vitaminov kot so kalij, magnezij, silicij za razliko od drugih žit. Poudariti moramo še, da to bogato hranilo ne vsebuje glutena, če se temu iz kateregakoli zdravstvenega ali bolj modno- muhastega razloga izogibate.
Proso torej uravnava črevesno floro, vsebuje veliko esencialnih aminokislin (beljakovin) in je s tem odlična hrana za vegane, pomaga pri kožnih boleznih in alergijah in zavira nastanek žilnih obolenj.
Tokrat bomo proso vkomponirali v sočno sladko simfonijo, nastale pa bodo rahle kocke. Prav nam bodo prišle po napornem daljšem treningu, ko bodo naše zaloge sladkorja pošle, dodale pa bodo še znaten vir beljakovin ter drugih vitaminov in mineralov.
Presenečeni boste nad okusnostjo prosa, ki se v sladici harmonično preplete z drugimi sestavinami.


Za pekač cca 25 x 35 cm potrebujemo:
1 velika skodelica prosene kaše
4 rumenjake
4 beljake (sneg)
120 g masla
120 g kokosovega sladkorja
Sol
Vanilja, rum
2- 3 žlice mandljeve moke
Nadev:
250 g rikote (lahko skute)
1 jajce
1 rumenjak
Nekaj žlic kokosovega sladkorja
Rum, vanilja
Nastrgana limonina lupinica

2 pesti malin
2 pesti borovnic
Cimet, klinčki


Priprava:
Proseno kašo kuhamo v slani vodi 15- 20 minut in jo odcedimo. Maslo penasto stepemo in mu dodamo polovico sladkorja, nato pa postopno dodajamo rumenjake, vaniljo, rum. Stepemo še čvrst sneg z drugo polovico sladkorja. Zmesi masla in rumenjakov postopno dodajamo, sneg, kašo in mandljevo moko. Polovico prosene zmesi zlijemo v pomaščen pekač. Na le to zlijemo nadev.(vse sestavine za nadev zmešamo skupaj) Čezenj potresemo maline in borovnice, ki jih posujemo z malo cimeta in klinčkov. Vse skupaj pa prelijemo z drugo polovico prosene zmesi in zgladimo. Pečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj približno 40 minut.