Poletov recept: Solata iz kvinoje in stročjega fižola

Objavljeno
01. november 2018 10.11
Posodobljeno
01. november 2018 10.11
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Ker se seveda nahajamo na športno rekreativnih zdravih straneh, se seveda pritičeše en zdrav recept za dobro počutje našega telesa in duha. Tokrat bomo govorili o starodavni kvinoji in jo vdelali v čudovito beljakovinsko kalorično solato. Ta bo ravno prav lahkotna in bogata s hranili, preden se odpravimo na trening, čisto v redu pa bo tudi za zadnji pozno popoldanski obrok.


Kvinoja sodi med starodavna Inkovska žita izpred skoraj 4000 let. Ker je bila tako bogata in hranljiva, so jo častili nad vsemi žiti. Na pogled rahlo spominja na naše proso.  Izredno bogata je z beljakovinami in je v vegetarjanskih krogih zardi te lastnosti zelo priljubljena. Vsebuje tudi veliko fosforja, magnezija, železa in še nekaterih vitaminov in mineralov, poleg tega pa je tudi brez glutena. Zaradi vseh teh lastnosti si je tudi kvinoja prislužila ime super žitarica.


Današnja solata bo z zdravim stročjim fižolom, jajci in sirom zares bogata na beljakovinskem delu.
Za 2 -3 osebe potrebujemo:
300 g kuhanega stročjega fižola
150 g kvinoje
3-4 trdo kuhana jajca
2 pesti sira feta
2 zrela paradižnika
Pol mlade čebule
1 strok česna
Peste sesekljanega peteršilja
Kis, olivno olje
Sol, poper

Priprava:
Kvinojo splaknemo in skuhamo po navodilu v slani vreli vodi (cca 15 minut) in počakamo, da se ohladi. Kuhan fižol, sir in paradižnik narežemo, jajca skuhamo in narežemo, sesekljamo čebulo, peteršilj in česen.  Vse sestavine zmešamo v večji skledi, začinimo še s kisom, oljem, soljo, poprom in dobro premešamo. Solato lahko jemo še mlačno, ali pa jo damo v hladilnik in uživamo ob ohlajeni, lahko celo naslednji dan.