Poletov recept: Špinačno sirova pita

Objavljeno
16. november 2018 08.11
Posodobljeno
16. november 2018 08.11
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Po našem vrtu se še bohoti špinača, ki je kar ni in ni konca. Zaradi tega mi pa prav nič ni težko, ker se nahaja kot že rečeno na listi mojih najljubših zelenjav. Če ste take sreče tudi vi, si lahko omislite hitro in lahko zdravo pito za popoldansko malico/večerjo ali pa kar za kosilo, če niste prezahtevni s svojimi jedilniki. Sicer pa tudi na policah naših trgovin in stojnicah špinače ni težko najti. Najbolj zdravi so tisti temnozeleni listi gospe špinače.
O špinači in njenih lastnostih smo že govorili. Lahko pa ponovimo, da je izredno bogat vir antioksidantov, karetonoidov, mineralov in vitaminov. Nekateri jo kličejo kraljica zelenjave. Še največja zmota o špinači pa je mit z železom, ki se sicer nahaja v listih špinače, vendar pa se v naše telo absorbira v zelo majhnih količinah. Špinača tako zavira rast rakastih celic, deluje pa tudi protivnetno, ureja prebavo, dobro deluje na vid, kožo...
Naša pita ja sestavljena torej kombinacija zelenjave, hidratov in tudi beljakovinskega dela, zato skoraj lahko govorimo o celostnem obroku in smo tako »ubili vse muhe na en mah« za zadostitev vseh potreb našega telesa.


Za pekač premer 25 cm (4 do 5 oseb) potrebujemo:
Testo:
200 g pirine moke
25 g bele moke
Žlička soli
4 žlice masla
Nekaj žlic mrzle vode ali mleka
Nadev:
250 g skute
150 g kremnega sira
3 jajca
Sol, poper
Žlička mlete rdeče paprike
300 g blanširane sesekljane špinače
2 stroka česna
Pest trdega ribanega sira
Pest bučnih semen


Priprava:
Sestavine za testo zmešamo in pregnetemo v mehko testo. Pomaščen pekač za krostate obložimo z njim in ga z vilico malo prebodemo. Sestavine za nadev vse zmešamo skupaj in jih nadevamo na testo. Nadev še potresemo z ribanim sirom in bučnimi semeni in pečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure.