Poletov recept: Srbska gibanica ali zgubanka

Objavljeno
19. november 2018 07.11
Posodobljeno
19. november 2018 07.11
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Ponovni krajši oddih pri sorodnikih v Srbiji je botroval nakupom po bogato založenih živilskih tržnicah, polnih stojnic, ki se šibijo od obilice sveže zelenjave, sadja, sirov, mesnin in drugih vsemogočih pridelkov. Med drugim so to domači, kravji, kozji in ovčji siri, namazi, kajmaki …,ki pa so zame prava delikatesa. Seveda so zato tamkaj rahlo  izprašili moje žepe in obtežili košaro. Zato pa je nastala tradicionalna srbska gibanica ali bolj pravilno »zgubanka«, ki ima v naši  že zelo dolgo tradicijo.

 


 

Jed je precej preprosta, če pa ste ljubitelj sirov, predvsem pa sirovih pit, bo jed za vas povsem na mestu. Če se ne boste dokopali do pravih slanih mladih sirov bo povsem v redu tudi nam bolje poznana feta. Za skorje vlečenega testa pa uporabite tiste čim tanjše, ker bo tako gibanica zares hrustljava in rahla.Gibanica je bogata beljakovinsko hidratna kombinacija ne ravno dietnega značaja. Za hladnejše dni, ki prihajajo pa čisto dobrodošel obrok (kosilo, malica) ,ki ga lahko pospravite tudi v vaš nahrbtnik in z njim odromate s prijatelji v hribe. Zagotovo vam bodo zanj hvaležni. V prid pa ji gre tudi zelo hitra priprava.


Za pekač 25x 35 cm potrebujemo:
Približno 400 g testa v listih (vlečeno testo)
Nadev:
400 g mladega slanega sira(feta)
1 jogurt
0,5 dl olja
1 dl sladke smetane
1 dl radenske
Sol
2 žlici kisle smetane
3 žlice kajmaka
3 jajca


Priprava:
V posodi zmešamo vse naštete sestavine za nadev in jih dobro zmešamo v tekočo gladko zmes. Vsako polo testa namočimo v to zmes  in jo nagubano položimo na pomaščen pekač. Skorje naj bodo čim bolj nagubane, ker bo tako gibanica rahla in krhka. Z dvema polama testa prekrijemo vse nagubane in ju premažemo z malo olja. Vse skupaj pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure, da lepo zlato porjavi.