Poletov recept: Tanjina domača "nutela"

Objavljeno
16. januar 2019 03.01
Posodobljeno
16. januar 2019 03.01
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Z Nutello, kraljico namazov med vsemi drugimi čokoladnimi pri otrokih pa tudi prenekaterih odraslih težko tekmujemo. Res, da je konkurenca v čokoladnih namazih na tržišču izjemno široka. Če se nostalgično spomnimo samo na Kinderlado, Viki kremo, Eurokrem…in še kakšno. Nutela je vendarle ob vseh polemikah o vsebnosti nezdravih in zdravih sestavin nesporna zmagovalka v priljubljenosti. Z domačim lešnikovim namazom bomo o podobnosti z Nutelo težko govorili. Naredili pa bomo zelo okusen domač, zdrav lešnikovo čokoladni namaz  pri katerem si bomo točno na jasnem o njegovi vsebini in sestavi, brez kančka dvoma.

 




Ena bistvenih sestavin namaza so torej lešniki, ki so bogat vir vitamina E in B kompleksa, zdravih maščob, beljakovin in antioksidantov. Lešnike (oziroma oreščke nasploh) bi morali vsakodnevno in redno uvrščati na naše jedilnike.
Domač lešnikov namaz bo torej služil za kvaliteten in kaloričen uvod v nov dan, se pravi zajtrk. Še zlasti če imamo pred seboj naporno športno rekreativno dopoldne.


Za kozarček namaza potrebujemo:


150 g olupljenih drobno zmletih lešnikov
80 -100 g grenke čokolade
10 g kakava
Vanilja
Sol
1 žlica kakavovega masla
1 žlica kokosovega olja
1 dl sladke smetane

 

Priprava:


Drobno zmlete lešnike zmešamo s čokolado, ki smo jo stopili nad soparo. Prav tako stopimo kakavovo maslo in kokosovo olje. To dvoje primešamo lešnikom in čokoladi. Dodamo še kakav, sol in vaniljo. Nazadnje dodamo še tekočo sladko smetano in dobro premešamo. Če namaz prehitro ne poide, ga hranimo v kozarčku in sicer na hladnem lahko več dni.