Poletov test: Hoka Clifton 6

Prvič smo preizkusili katerega koli izmed Hokinih tekaških modelov. Podrobneje: Clifton 6 proizvajalca Hoka One One. 

Objavljeno
19. avgust 2019 11.28
Posodobljeno
19. avgust 2019 11.36
Hoko Clifton 6 Foto: Arhiv Proizvajalca
Klemen Dolenc in Jure Vajs
Klemen Dolenc in Jure Vajs
Na prvi pogled in otip daje copat vtis dobrega blaženja in udobja. Namenjen je tekačem z nevtralnim stopalnim lokom ter ozkim do srednje širokim stopalom. Glede na našo opredelitev teže tekačev ga priporočamo lahkim in srednje težkim tekačem.
Glavni del našega preizkusa je bil seveda tekaški, na urejenih podlagah (asfalt in tartan).

Pozornost smo namenili tako krajšim kot dolgim tekom pri različnih hitrostih. Copat se je odlično izkazal pri nizkointenzivnem dolgotrajnem teku (30 kilometrov) zaradi poudarjenega blaženja, udobja in zračnosti.

Priganjali smo ga tudi pri večjih hitrostih na atletskem stadionu in na ravni asfaltni podlagi. Za hitrejše teke mu primanjkuje nekoliko odzivnosti, na tartanski podlagi stadiona pa v zavojih pogrešamo tudi nekaj stabilnosti.

Pohodno-tekaški preizkus je bil opravljen tudi na Kočevskem (pot Po medvedovih stopinjah) in izkazalo se je, da je copat namenjen predvsem teku po urejenih podlagah. Na razgibanem kočevskem terenu sta se izrazila zlasti udobje in zračnost modela.

Hoko Clifton 6 je preizkušal tudi poškodovan tekač, ki zdaj le hitro hodi po različnih terenih in nakloninah. Nad copatom je bil navdušen, na Holmerjevi tekaški stezi iz žagovine je celo nekaj malega stekel, sicer pa je bil zelo zadovoljen z blaženjem, oprijemom in stabilnostjo v gležnju na lepo urejenem makadamu. Slabšemu terenu ta copat ni namenjen. Vsekakor pa je idealen tako za regeneracijske teke kot umirjene (ne nujno počasne) nastope na tekaških prireditvah, bržkone pa bo postal uspešnica pri vseh, ki jih tarejo bolečine v sklepih in hrbtu.

Testni komentar: trening copat, ki je primeren za tek po urejenih tekaških podlagah. Zagotovil nam bo prepotrebno blaženje, udobje in zračnost. Primeren je za širok spekter različne vadbe glede na to, da naj bi pri preudarnih tekačih trening obsegal 80 odstotkov nizkointenzivnega teka. Vsekakor upamo, da bomo imeli na jesenskem Poletovem testu na voljo več Hokinih modelov, saj se zdi, da utegne biti povpraševanje po njih vse večje.