Poletov trener: Delate pravilne sklece?

Naslednjič: Načrt domače telovadbe s sklecami!

Objavljeno
07. maj 2019 07.05
Posodobljeno
07. maj 2019 07.05
dr. Maja Dolenc
dr. Maja Dolenc
Če bi nam nekdo rekel, da naj naštejemo nekaj krepilnih telovadnih vaj za roke, bi se večina spomnila na sklece. Ko govorimo o funkcionalnih gibih človeka, potem je skleca horizontalen potisk z rokami. Ampak ali je res to le krepilna vaja za roke? Kolikokrat smo že pri telovadbi v osnovni šoli slišali, da moramo imeti raven in napet trup, da se ne smemo ulekniti, da ne smemo viseti na ramenih, torej moramo odmakniti lopatice, kot bi se hoteli odriniti od podlage? Pri skleci ne gre samo za moč rok, ampak tudi (ali predvsem?) za stabilen trup in ramena.

Dobro se nam zdi, če lahko naredimo čim več sklec. Ker pa smo ljudje nagnjeni k temu, da menjamo količino za kakovost, je prav, da se kdaj tudi vprašamo, ali je več tudi resnično več. Torej, vsi delamo sklece, eni na kolenih, drugi na eni nogi, tretji z odrivom od tal … Ali jih delamo pravilno? Napnemo mišice stabilizatorje trupa, preden naredimo potisk z rokami? Ohranjamo raven trup? To bomo preverili z današnjim testom.

Namen testne naloge

• Je vzorec gibanja, ki je prisoten v gibalnih nalogah, pri katerih se zahteva potisk z rokami od tal.

• Ocenjuje se stabilizacija trupa.

• Ocenjuje se moč zgornjih okončin (rok in ramen).

• Odkriva se simetričnost potiska.

Izločitveni test za testno nalogo

Pred izvedbo testne naloge morate opraviti izločitveni test. Če pri tem testu začutite kakršno koli bolečino, potem testne naloge ne smete delati (vaša ocena je 0 in priporoča se obisk zdravnika). Torej, lezite na trebuh, dlani postavite v linijo ramen in se dvignite v oporo leže spredaj uleknjeno. Če v tem položaju lahko vztrajate nekaj sekund brez bolečine, potem začnite opravljati testno nalogo.Naslednjič: Načrt domače telovadbe s sklecami!