Preprečite krajo vašega kolesa!

Objavljeno
28. april 2017 12.04
Posodobljeno
28. april 2017 12.04
Mark Koghee
Mark Koghee
V Sloveniji vsako leto prodajo več koles in, na žalost, jih tatovi več ukradejo. Podatki policije pritrjujejo temu dejstvu, saj vsako leto v Sloveniji izgine skoraj 3000 koles, a številka bi bila še višja, če bi vsak posameznik krajo svojega kolesa tudi dejansko prijavil pristojnim organom. Kako lahko torej tatovom preprečimo, da se polastijo našega dvokolesnega žrebca? 

Preprečevanje kraje koles lahko omogočamo z odvračanjem tatu, da sploh vzame naše kolo. Dlje kot bo potreboval za našo ključavnico, večja je možnost, da ga bo nekdo opazil ali celo, da se kraje na prvem mestu sploh ne bo lotil.

Logika pri kraji koles v resnici ne obstaja. Na leto tatovi ukradejo približno enako število novih in starih koles. Nekateri kolo ukradejo le, da se pripeljejo iz točke A do točke B in kasneje kolo zavržejo. Ostali tatovi to počno iz najbolj logičnega razloga, želji po hitrem zaslužku. Obstajajo pa tudi skupine tatov, ki točno vedo katero kolo ukrasti, kdaj in zakaj. Takšni se ponavadi lotijo kraje novih in dražjih koles, ki jih v veliki večini primerov prodajo v tujini. Največ kraj koles beležimo v mestih, toda to ne pomeni, da jih ne kradejo na drugih krajih. Na kratko: ukradejo nam lahko vsako kolo, kjerkoli pač že ste.

Zaklenite ga!

Najboljša preventiva pred tatovi je dobra in robustna ključavnica, s katerim vedno zaklepamo kolo. Vedno. Vsi vemo, da je kolo treba zaklepati, a včasih se zgodi, da enostavno pozabimo. Včasih le za nekaj trenutkov skočimo v trgovino in zato ne zaklenemo kolesa, a tatovi ne potrebujejo veliko časa, da enostavno zahajajo vaše kolo in se odpeljejo. Ključavnica je obvezen del opreme!

Boljša je ključavnica, bolj varno je vaše kolo. Vsako ključavnico lahko odklenemo ali prežagamo, tu si ne delamo utvar. Bistvo je v tem, da tatovom karseda otežimo delo, saj bo za odklepanje potreboval več časa, takrat pa ga lahko nekdo že opazi ali pa se sami vrnemo do kolesa. Ko zaklepate kolo, ga zaklenite ob drevo, znak, ulično svetilko, pač ob nekaj nepremičnega, da tatovi ne morajo vašega kolesa niti odnesti in se s ključavnico ukvarjati doma. Ključavnica naj bo lahko opazna in velika, da se tat na prvem mestu kraje ne bo lotil.

Najboljše so U ključavnice

Kolo puščajte na mestih, kjer ga vidi veliko ljudi. Ko ga pustite v zakotni uličici ali podhodu dajete tatovom dovolj časa in priložnosti, da si vzmae čas in razdre vašo ključavnico, brez da ga kdo opazi. Na obljudenih mestih bo tat pod pritiskom in precej manj pogumen.

Ko se odpravite na pot s svojim treking ali cestnim kolesom ponavadi s seboj nimate ključavnice, saj vas ovira pri aktivnosti. Ko se ustavite med naporno vožnjo, da se osvežite in odidete na stranišče, pustite kolo na vidnem mestu. Opazili smo že, da nekateri s seboj na stranišče ali v bar odnesejo sprednje kolo in preostanek kolesa dajo v najvišjo prestavo., saj ga enostavno odstranimo in kasneje pritrdimo nazaj.

Tudi na kolesarskih prireditvah morate biti zelo pozorni na svoje kolo. Tatovi imajo radi velika kolesarska zborovanja, a zaradi povsem drugačnih razlogov kot vi. Kolesa na prireditvi ne izpustite izpred oči. Ko ste v skupini, kolesa spravite na skupno območje in zadolžite nekoga, da jih pazi. Ne mislite, da ker vaše kolo ni najbolj tehnološko napredno ali najboljše izmed vseh, da ga tatovi ne bodo odpeljali, saj tatovi ne kradejo najdražjih koles, le tiste, na katere nihče ne pazi.

Tudi ko kolesa prevažate na stojalu na vrhu strehe avtomobila jih zaklenite s posebno ključavnico, ki obstaja za prevoz koles. Tako lahko brez težav odidete na kavo ali stranišče, ko se ustavite na počivališču. Če kolo ni priklenjeno, lahko hitro izgine tudi iz strehe vašega avtomobila.

»Registrirajte« kolo

Svoje kolo boste v primeru kraje precej hitreje in lažje našli, če ga dobro označite in poslikate. »Registracija« kolesa je vedno dobra ideja. Po podatkih slovenske policije imajo oškodovanci pogosto težave pri opisu svojega ukradenega kolesa, niso prepričani o odtenkih barve, opremi in podobno. Identifikacijska številka kolesa je nekaj, kar si enostavno morate zapisati in shraniti za takšne nesrečne primere. To je številka, ki se nahaja na spodnjem delu okvirja. Zanimivo, prejšnji mesec je policija na Nizozemskem odkrila ukradeno kolo in ga po 12 letih vrnila lastniku in to samo zaradi identifikacijske številke.

V Sloveniji obstaja Centralni Kolesarski Register (ckr.si). Vsak lastnik kolesa ga lahko brezplačno prijavi v sistem in doda fotografije. Če želite kupiti rabljeno kolo, lahko preverite ali je bil mogoče ukraden.  V tem trenutku je v CKR registriranih okoli 100 koles, od tega je 24 ukradenih.

Ena izmed gonilnih sil CKR je Rudi Štigl: »Tudi najboljše ključavnice lahko hitro zlomimo. Najboljša preventiva je, da damo kolo na vgraviranje. V tujini takšni registri že obstajajo, mi smo od vsakega pobrali najboljšo lastnost in jo združili v naš register.« V register zapišemo vse lastnosti kolesa, številko okvirja, ki je identifikacijska številka, podobno kot številka šasije pri avtomobilih.

Nikoli ni nobenega zagotovila, da vaše kolo ne bo ukradeno, a vseeno lahko z upoštevanjem zgornjih navodil vsaj deloma preprečite krajo, ali pa tatovom prekleto otežite delo.