PRIPRAVLJENI NA KAJAK: gremo navijat!

Objavljeno
25. junij 2019 08.06
Posodobljeno
25. junij 2019 08.06
Uredništvo
Uredništvo
Slovenci smo športen narod, zato bo zadnji junijski vikend kot nalašč za nekoliko drugačno sprostitev v naravi: čaka nas navijanje za Svetovni pokal v kajaku na divjih vodah. Že 18. zapored bodo savske brzice v Tacnu postavljene na svetovni zemljevid, ko se bo več kot 250 tekmovalcev iz več kot 30 držav pognalo preko znamenite zapornice, ki je sloves ljubljanske proge popeljala v svet.

Med slalomskimi progami velja tacenska za zahtevnejšo, slovenci pa bomo v soboto, 29., in v nedeljo, 30. junija, navijali za 6 domačih tekmovalk in 7 tekmovalcev. Med njimi bodo tudi Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Urša Kragelj, Eva Terčelj in Luka Božič. Vzdušje v ekipi je odlično, saj je slovenska ekipa kanuistov prvi junijski vikend na evropskem prvenstvu v Franciji osvojila zlato kolajno, kanuist Benjamin Savšek si je priveslal naziv evropskega prvaka, kajakaši pa so bili ekipno srebrni.

Vsi so v zelo dobri pripravljenosti in se veselijo domačega terena ter svojih navijačev. Sava jim bo konec meseca z nihanjem v pretoku vode postavila nove izzive, Slovenci pa tekmovalce lahko podpremo z (družinskim) izletom v Tacen, na prireditev »Pripravljeni na kajak«. Tako se bomo v slikovitem okolju ob reki Savi ogreli za prihajajoče olimpijske igre v Tokiu in podprli hrabre športnike, ki bodo med zeleno-belimi količki veslali v smeri toka, med rdeče-belimi pa proti njemu.

 

Pred Svetovnim pokalom v kajaku na divjih vodah, ki bo v soboto, 29., in v nedeljo, 30. junija, so nam Benjamin Savšek, Urša Kragelj, Eva Terčelj in Luka Božič zaupali nekaj več informacij o svojih začetkih, izzivih in občutkih.

 

    Kaj vas je pripeljalo v svet kajaka oziroma kajaka na divjih vodah?

Benjamin: Bližina reke Save, kjer živim. Že od mladosti sem tja hodil gledat treninge starejših dveh bratov, in ker mi je bil ta šport zelo všeč, sem se kasneje tudi jaz vpisal v klub.

Eva: Brat, ki je veslal že pred mano. in kar je počel on, sem želela preizkusiti tudi jaz. Obdržala pa me je dobra družba.

Luka: Prijatelji. Skupaj smo začeli na Mostu na Soči. Tako, da predvsem dobra družba, skozi igro pa smo postali vrhunski športniki.

Urša: Oče, ker je tudi sam rekreativno veslal v Posočju, kasneje pa je bil največji faktor brat, s katerim sva bila zelo povezana in je prvi začel z veslanjem. To sem želela poskusiti tudi jaz in sva se potem skupaj igrala, vse vikende smo bili v Bovcu in preveslali vse počitnice, kar je bilo zelo zabavno.

 

    Kateri del vam je ljubši: veslanje med med zeleno-belimi količki in torej v smeri toka ali med rdeče-belimi količki, torej proti toku? Zakaj?

Benjamin: Protitočna so mi bolj zanimiva, ker se jih da na bolj atraktiven način odpeljati.

Eva: Protitočna, ker se vse malo ustavi in se lahko razgledaš okrog.

Luka: Rdeča protitočna. Kdaj pa kdaj so mi sicer všeč tudi zelena, v večini pa rdeča protitočna, saj mi je predvsem pri srcu rotacija in občutek, ko prideš »na knap« noter.

Urša: Večina kajakašev bo najbrž rekla, da kontra vrata; ker če so lepa kontra vrata, dobiš najboljši občutek, tam je pospešek največji.

 

    Kaj sporočate navijačem tekme za Svetovni pokal v kajaku na divjih vodah?

Benjamin: Hvala za vašo podporo, vedno je lepo tekmovati v tem vzdušju, ki ga ustvari publika. To nam tekmovalcem da precej energije, da lahko tekmujemo še na višjih obratih.

Eva: Bolj, kot ste glasni, bolje je.

Luka: Zabavajte se in navijajte za nas do konca.

Urša: Upam, da pridete v čimvečjem številu in hvala za podporo. Upam, da bomo prinesli čimboljše rezultate, da boste čimbolj uživali.

 

    Kako bi z eno besedo opisali občutek, ko se poženete čez start? In kako občutek, ko osvojite cilj?

Benjamin: »Borbeno« na startu in »zmagovito« v cilju.

Eva: »Priložnost« na startu in »olajšanje« v cilju.

Luka: »Napad«, ko grem čez start in »zadovoljstvo«, ko pridem v cilj.

Urša: »Adrenalin, fokus na višku, želja in čisti napad« ob stratu; ko pa prideš v cilj, je pa »energija, ki se sprosti, konec napetosti, nazaj vstop v neko realnost«.

 


Petra Črnivec

 

Eva Terčelj

 

Benjamin Savšek

 

Luka Božič

 

Peter Kauzer

 

Urša Kragelj

  Več na: www.slalomtacen.com.