Program zimske tekaške vadbe

Objavljeno
16. januar 2019 07.01
Posodobljeno
16. januar 2019 07.01
Klemen Laurenčak
Klemen Laurenčak
Zadeva je takšna, da je dva do tri tedna popolnega počitka od teka dovolj, potem pa se že zopet lahko prične z lahkimi aktivnostmi. Takšen počitek se svetuje vsem, ki čez celo leto tečejo vsaj trikrat ali štirikrat na teden. Tisti, ki tečete dvakrat do trikrat, takšnega počitka sploh ne potrebujete, dovolj bo že to, da za par tednov malce zmanjšate kilometrino.

V vsakem primeru je potrebno sedaj teke opravljati bolj počasi, tako da jih lahko imenujemo povsem aerobni. Preprosto povedano to zgleda tako, da morate teči počasneje od tempa, pri katerem postanete pošteno zadihani. Vadba v tem območju se vam bo obrestovala, saj je obnovitev osnovnih aerobnih sposobnosti osnova za tekaško sposobnost. Sčasoma boste lahko tedensko kilometrino povečevali in zaradi tega ker bo intenzivnost nižja pretekli več kilometrov. To vam bo še dodatno omogočilo napredek na aerobnem delu vaše sposobnosti. Ni pa tekaški trening sestavljen iz monotonega »nabijanja« počasnih kilometrov, daleč od tega. Da vaše noge zadržijo motoriko za hitrejši tek, je potrebno vsaj dvakrat na teden k tekaškemu delu dodati nekaj hitrih stopnjevanj.

Poleg vseh kratkih ali dolgih aerobnih tekov je za tiste, ki tečejo vsaj trikrat tedensko smiselno dodati en hitrejši tekaški trening. To lahko naredite kakšen dan ko imate malce manj časa, ter na neki lepi podlagi izvedete nekaj hitrejših tekov v klanec, ali pa po ravnini. Razdalja teh tekov naj ne bo prevelika, saj si teh treningov ne želite narediti težkih, bolj pomembno je da so hitri. Pozimi lahko enkrat tedensko izkoristite stadion in opravite malce hitrejše teke v obliki aerobnega (ekstenzivnega) intervalnega treninga. Sistem te vadbe je takšen, da izmenjujete kratek hiter odsek in kratek počasen odsek. Malce boste zadihali, vendar nič posebej težkega. Bo pa takšen trening enkrat v tednu prinesel svežino v vaše noge.

Program zimske tekaške vadbe