Prve skupne priprave na Kortah

Objavljeno
22. marec 2017 09.03
Posodobljeno
22. marec 2017 09.03
M.C.
M.C.
Kolesarski vikend, ki je bil kot v pravljici, nad slovensko Obalo in obsijan s soncem, se je začel z zborom v Stari šole Korte, kjer je Aleksej Dolinšek, kondicijski trener in trener kolesarstva, z vsakim udeležencem opravil individualno testiranje na trenažerju – vsakega udeleženca je čakal obremenilni test, ki ga mnogi poznajo pod imenom CONCONI. Prvi dan so teorijo prenesli še v prakso ter se podali na terenski test na kolesu, po vrnitvi v Staro šolo Korte, raztezanju in kosilu je sledilo še predavanje o osnovah kolesarskega treninga. Nedeljsko jutro se je začelo s sprehodom in vajami za moč, nato pa trening: vožnja v skupini ter ogled prve in delno druge etape.

»Cilj prvega srečanja je bilo preverjanje kondicijske pripravljenosti kolesarjev ter usklajevanje načrtov treningov za prihajajoče obdobje. Ker gre za rekreativce z različnim obsegom družinskih in službenih obveznosti, je usklajevanja urnikov več in vadba običajno ni na prvem mestu. Potrebno je iskati kompromise, včasih izpeljati zgolj najnujnejše treninge, spet drugič pa bolj ’kampanjsko’ načrtovati vadbo. To je daleč od teoretično optimalnih smernic, za udeležence pa edino izvedljivo,« je Dolinšekpokomentiral glavni cilj prvih skupnih priprav.

»Prvi dan so kolesarji opravili dve testiranji; najprej na ergometru, kasneje še zunaj na terenu. Test na ergometru je najbolj merodajen za oceno kondicijskega napredka. Poteka v nadzorovanih okoliščinah, kjer merimo veliko parametrov. Njegova slabost je, da gre za kolesarjenje na trenažerju, ki ni tako “naravno” kot zunaj na terenu. Zato smo popoldan odšli še na 5 kilometrov dolg vzpon, kjer so kolesarji opravili maksimalno intenzivna intervala različnega trajanja. Testiranji se dobro dopolnjujeta in dajeta precej dobro sliko o trenutni zmogljivosti. Prihodnjič jih bomo ponovili in določili napredek posameznika,« pa je konkretno o testih povedal priznani trener.

»V prvem obdobju, ki je trajalo 5 tednov, so kolesarji izvajali veliko raznovrstnih športnih aktivnosti. Kolesarjenje je bilo v manjšini; precej so hodili v hribe, tekli, plavali in vadili v telovadnici. Šlo je za nekakšno splošno kondicijsko pripravo, da bi začetek pretežno kolesarskega treninga minil brez težav. V prihajajočem 5 tedenskem obdobju bo vadba že pretežno kolesarska; izvedli bomo blok intenzivnejšega treninga, saj nas zanima odziv vsakega posameznika na vadbo. Tisti bolj odzivni bodo tako v tretjem obdobju vadili drugače od manj odzivnih kolegov. To je glavni princip individualizacije treninga,« je nadaljeval Dolinšek.


Testiranje na trenažerju, pod budnim očesom kolesarskega trenerja Alekseja Dolinška

»Trenutna pripravljenost udeležencev je solidna in na našo srečo so med seboj zelo izenačeni. To pomeni, da bomo vsaj v naslednjem obdobju še lahko skupaj kolesarili v skupini brez večjih odstopanj med posamezniki. Pričakujem, da bo to precej težje v tretjem pripravljalnem obdobju, ko bodo individualne razlike že tolikšne, da bo potrebno narediti na skupnih treningih dve skupini. Drugi pripravljalni vikend na Kortah bo tako minil v preverjanju napredka, nedeljo pa bomo izkoristili tudi za trening kronometra v parih,« pa se je na pripravljenost udeležencev in na naslednje priprave ozrl Dolinšek.

 Štart prve etape SEALPS CHALLENGE bo v središču Portoroža
 


Stara Šola Korte, odlično izhodišče za vse kolesarske navdušence


Udeleženci SEALPS priprav so odpeljali tudi del etape od Portoroža do Ljubljane

 

 

Jan Starman