Pustolovski in adrenalinski parki

Da bi laže razumeli, kaj pomeni igra z lastnim adrenalinom, se boste morali sami prepričati.
Fotografija: Kako je lahko adrenalinski občutek pozitiven? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kako je lahko adrenalinski občutek pozitiven? Foto: Shutterstock

Adrenalin ali tudi epinefrin je hormon in živčni prenašalec, ki se sprošča iz sredice nadledvične žleze in posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo. 


Ta proces se imenuje glukoneogeneza in poteka v jetrih in manj v ledvicah. Posledično viša koncentracijo glukoze v krvi, pravi stroka.
 

Adrenalinski parki


Da bi laže razumeli, kaj pomeni igra z lastnim adrenalinom, se boste morali sami prepričati. Največkrat povezujemo ali mešamo adrenalin s strahom. Občutka sta enaka, razlika je le v tem, da je adrenalinski učinek večkrat tudi pozitiven, strah pa je vedno negativen. Kako je lahko adrenalinski občutek pozitiven?

Če vam izvabi nasmeh na lica, potem je pozitiven. Poznate občutek, ko vas je nečesa strah, in ko strah popusti ali ste ga premagali, postanete srečni? V šoli ste se bali, da boste poklicani pred kateder, pokličejo vas in vi znate za pozitivno ali celo boljšo oceno in greste srečni v klop. Vozite avto, seveda prehitro, opazite policista, strah vas je, da vas bo ustavil. Ko opazite, da vas ni, ste srečni. Če bi vas ustavil in kaznoval, bi vas bilo še lep čas strah … Primeri iz navadnega življenja so najbolj slikoviti, ker smo jih skoraj vsi že dostikrat doživeli.

Adrenalinski parki so zanimivi za določene ljudi. Ko pa jih preizkusijo tudi tisti, ki se ne najdejo med »določenimi«, hitro ugotovijo, da je to tisto, česar so se bali, pa niso vedeli točno, zakaj. To pomeni, da fizično niso naporni, kot ste se bali, in so stoodstotno varni, ker ste se najbolj bali, da niso. In če je tako preprosto in uživaško, kaj potem ostane adrenalinskim potrebnežem oziroma odvisnikom, ki uživajo v adrenalinskih gejzirjih? Zanje se najde ponudba, ki jim bo vzela dih in iz smrtnega strahu naredila čisto adrenalinsko bombo.

Pustolovski parki vabijo celotne družine, saj jim ponujajo zabavo, kakršne niso vajene oziroma je še niso skupaj doživele. Foto: Shutterstock
Pustolovski parki vabijo celotne družine, saj jim ponujajo zabavo, kakršne niso vajene oziroma je še niso skupaj doživele. Foto: Shutterstock


 

Pustolovski parki


So blažja oblika adrenalinskih. Temeljijo na popotovanju čez posebej urejene plezalne poligone, ki so največkrat med krošnjami dreves, in sami lahko izbirate težavnosti poti. Pustolovski parki vabijo celotne družine, saj jim ponujajo zabavo, kakršne niso vajene oziroma je še niso skupaj doživele. Vsa družina se bo počutila varno, in kar je najlepše, na koncu popotovanja čez vse ovire in poligone se bodo vsi počutili kot dobro uigrana ekipa.

Kar pa je nekaj novega glede na to, da vedno več družin živi, kot temu rečemo, »vsak zase«. Enako se godi podjetjem, ki so še zdrava, vendar direktorji oziroma vodilni ugotavljajo, da se bo kmalu držal vsak zase iz znanih in neznanih razlogov. Skupinski obiski pustolovskih in adrenalinskih parkov ljudi združujejo, o čemer smo se tudi sami prepričali. Obnovijo zrahljane vezi. Skupaj doživeti strah ali adrenalin naredita nekaj, česar ne pozabijo kar tako.
Ponudba obojih je v Sloveniji velika in zelo kakovostna. Le pozanimati se morate pri turističnih organizacijah in ponudnikih.

 

Komentarji: