Različna navodila za neprehrano

Kje naj dobim navodila za pravilno prehrano? Odrasli namreč; kako naj ravnajo oni? Pa bolniki, zlasti kronični, ki jim bodo bolezni »delale družbo« do smrti?
Fotografija: Zvezda, ki žari na nebu, pa je medmrežje. Ideje, ki jih ponuja in zaračunava, so brezštevilne. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zvezda, ki žari na nebu, pa je medmrežje. Ideje, ki jih ponuja in zaračunava, so brezštevilne. Foto: Shutterstock

Da ne omenjam prehrane aktivne populacije, ki teče, kolesari, celo plava (triatlon) in pa seveda hodi v hribe, se vozi s čolni in jaha konje.
 
Kaj pa starejši? Neprimerna prehrana pospešuje razvoj krhkosti, z njo padce in odvisnost od tuje pomoči.
 
Je za vse te skupine posameznikov tista prehrana, ki so se je učili v šoli, primerna?
 

Navodila za neprehrano so povsod

 Najdete jih povsod. Diete so kruh številnih revij in ko same ali dodatno pokvarijo zdravje, postanejo zdravstvene težave kruh zdravniških ordinacij. Vmes preštevilne tegobe »zdravijo« različni prehranski šarlatani. Njihov spekter prehranskih nategov nima mej. Še posebej blestijo tisti, ki uporabljajo razne stradalne manevre in jih nato zaračunajo. Plačaš, da dobiš nič. Dobesedno, ker je tako v še večjem minusu tudi zdravje.
 
 
Prehranska navodila, ki jih proglašajo za »zdravilna«, uporabljajo tudi številni preprodajalci. Nedvomno so zdrava za njihovo denarnico, ne pa za posameznika, ki kupuje zdravje s prehranskimi dopolnili.
 
Zvezda, ki žari na nebu, pa je medmrežje. Ideje, ki jih ponuja in zaračunava, so brezštevilne. Posameznik dobi občutek, da zdaj, ko sam izbira s klikom na gumb, pridobiva v svoje roke tudi moč nad svojim zdravjem. Ko zdravje popušča, klika še več in prehranskih idej, ki ga zaposlujejo, je tudi več. Problemi pa se kopičijo. Proti koncu, ko zdravje že resno popušča, je že čisto zmešan in takrat se odloči, da je prišel čas za posvet s prehranskim strokovnjakom. In o tem povpraša svojega zdravnika, h kateremu se je zatekel zaradi zdravstvenih težav.

Zakaj torej država ne usmeri svojih sil v primarno zdravstveno mrežo in omogoči ljudem, da je strokovna individualna prehranska obravnava del zdravstvenega pregleda? Foto: Shutterstock
Zakaj torej država ne usmeri svojih sil v primarno zdravstveno mrežo in omogoči ljudem, da je strokovna individualna prehranska obravnava del zdravstvenega pregleda? Foto: Shutterstock

 
 

Zdravstveni sistem

Vsak zdravnik se zaveda, da so bolniki različni, zato so tudi na videz enake zdravstvene težave in prehranski problemi lahko zelo različni. In zelo povezani. Če je problem enostaven, na primer posameznik je sicer zdrav in le ne ve, kaj naj je in kako, da bo imel zadosti energije, to z lahkoto reši preprost nasvet. Nekoliko se pogovorita in skleneta, da bi mogoče javnozdravstvena navodila za »zdravo« hrano delovala bolje kot x-dieta.
 
Huje je, če je resno bolan. Ima kronično bolezen, ki je morebiti prizadela celo prebavila in njihovo delovanje, zato bolnik hujša. Kaj pa zdaj? Z zdravo hrano, kot sta sadje in zelenjava, ne bosta prišla daleč. Bolnik bo hujšal, dietetika, ki bi se z njegovimi problemi znal spopasti in izvesti individualno naravnano prehransko obravnavo po stroki klinične dietetike, v ambulanti družinskega zdravnika praviloma ni na voljo. Takšen strokovnjak bi bil izjemno močan zaveznik družinskega zdravnika in skupaj v navezi z medicinskimi sestrami bi pomenili zmago za zdravje.
 
 

Okoli vogala

 Prehranski strokovnjaki so še vedno redki in niso ravno za bližnjim vogalom. Je pa mnogo samooklicanih in izobraženih v nekajdnevnih ali -tedenskih tečajih. O medicini nimajo pojma in bolnikom pišejo »zdravstveno varovalne diete in jedilnike«. Pa posameznika ali bolnika sploh ne znajo prehransko pogledati in pregledati. A to jih ne moti. Pišejo diete za bolezni, za katere sploh ne vedo, kako vplivajo na delovanje telesa, kaj šele prebavil. Drugega kot diete se v tritedenskem tečaju, ki jih oplemenitijo z nazivom, kot je »strokovnjak za dietetiko« in podobno, tudi ni možno naučiti. Pa je to zdravo ali je bolnik podvržen še dodatni zdravstveni škodi?
 

Zakaj?

 Ob tem se seveda takoj vprašamo, zakaj zdravstveni sistem in navsezadnje država to dopuščata. Spoznanja na tem področju namreč jasno kažejo na veliko zdravstveno škodo, ki jo povzroča slabo prehransko stanje posameznikov in/ali bolnikov. Ki je draga. Še dodatno ceno plačuje zdravstveni sistem, ker plačuje zdravstvene posledice šarlatanskih prehranskih praks.
 
Tudi samo z javnoprehranskimi navodili, ki so v številnih točkah celo neprimerna za zdravstveno ogrožene populacijske skupine, ne bomo prišli daleč. Foto: Getty Images
Tudi samo z javnoprehranskimi navodili, ki so v številnih točkah celo neprimerna za zdravstveno ogrožene populacijske skupine, ne bomo prišli daleč. Foto: Getty Images

 
Zakaj torej država ne usmeri svojih sil v primarno zdravstveno mrežo in omogoči ljudem, da je strokovna individualna prehranska obravnava del zdravstvenega pregleda? Na primer, obvladovanje kroničnih bolezni, tudi debelosti, brez primerno naravnane klinične prehranske obravnave v okviru multidisciplinarnega tima je nemogoče. Zelo malo ljudem je uspelo oklestiti svoje maščobne kilograme samo s splošnimi nasveti in predavanji.
 
Tudi samo z javnoprehranskimi navodili, ki so v številnih točkah celo neprimerna za zdravstveno ogrožene populacijske skupine, ne bomo prišli daleč. Tako ne moremo izvajati učinkovite zdravstvene preventive in zdravljenja različnih bolezni.
Šarlatanstvo, ki se mnogokrat niti ne zaveda, kakšna zdravstvena škoda nastaja zaradi neznanja, bo mirno cvetelo naprej. Ljudje bodo jedli tabletke, namesto da bi imeli individualno prilagojeno in urejeno osnovno prehrano. Mi pa še vedno ne bomo vedeli, kaj je v zdravstvenem sistemu kura in kaj jajce ...
 
 
Doc.dr. Nada Kozjek, dr. med.
 

Komentarji: