Resnice o hoji po stopnicah

Preden se zapodimo v razlago pozitivnih učinkov hoje ali teka po stopnicah, je treba vedeti, da tak način aktivnosti ni za vse.
Fotografija: Hoja po stopnicah zahteva do devetkrat večjo porabo energije kot sedenje ali do sedemkrat večjo kot vožnja z dvigalom. FOTO: Aleš Černiec
Odpri galerijo
Hoja po stopnicah zahteva do devetkrat večjo porabo energije kot sedenje ali do sedemkrat večjo kot vožnja z dvigalom. FOTO: Aleš Černiec

»Čas je denar« je morda najbolj pogosto uporabljena besedna zveza modernega človeka, ki si temu primerno zelo težko odtegne nekaj časa za telesno aktivnost in posvečanje zdravju.

Stopnice so vadbeni pripomoček, ki zagotovo ni daleč od vas in ga najdemo tako rekoč na vsakem koraku. Če so že pred vašim nosom, zakaj se ne bi pognali po njih?

V nasprotju s hojo, ki smo jo ljudje prilagodili tako, da porabimo karseda malo energije, je hoja po stopnicah tista, ki spada med zahtevnejše fizične aktivnosti in obenem pokuri več kalorij kot lahkoten tek.

Preden se zapodimo v razlago pozitivnih učinkov hoje ali teka po stopnicah, je treba vedeti, da tak način aktivnosti ni za vse. Srčni bolniki se morajo pred takšno aktivnostjo nujno posvetovati s svojim zdravnikov, prav tako pa takšna oblika vadbe ne pride v poštev pri ljudeh, ki imajo težave z gležnji, koleni in kolčnimi sklepi, saj jih hoja po stopnicah zelo obremenjuje, a zanimivo, da je hoja po stopnicah navzdol še precej bolj nevarna.

Kar gre gor, mora priti enkrat dol in vi niste izjema. Po pisanju strokovnjakov za telesno vadbo je sila, ki jo usmerite v svoje gležnje in kolena ob hoji po stopnicah navzdol, lahko enaka šestkratniku vaše telesne teže.

Telesna aktivnost, kot je hoja ali tek po stopnicah, prinaša blagodejne učinke za vaše telo in zdravje:

- krepi kardiovaskularno pripravljenost
- krepi mišični in skeletni sistem
- zniža verjetnost zastoja srca, možganske kapi, nekaterih bolezni raka, debelosti in diabetesa tipa 2
- pomaga pri izgubljanju teže in oblikovanju telesa

Hoja po stopnicah je varna in lahka vaja, ki jo lahko implementiramo v naš vsakdanjik že s tem, da nam pride v navado. Namesto vožnje z dvigali lahko vsak dan nekajkrat izberemo drug način in močno pripomoremo k svojemu zdravju na dolgi rok.

image_alt
Morda pa nam samo manjka proteinov

Resnice o hoji po stopnicah

1. Hoja po stopnicah zahteva do devetkrat večjo porabo energije kot sedenje ali do sedemkrat večjo kot vožnja z dvigalom.
2. Za vsako prehojeno stopnico boste pokurili 0,15 kalorije, kar pomeni, da boste z desetimi premaganimi stopnicami pokurili eno kalorijo.
3. Tudi pri sestopu boste porabili nekaj kalorij. Približno 20 jih boste potrebovali za eno kalorijo.
4. Le sedem minut hoje ali teka po stopnicah na dan zmanjša možnost za srčni infarkt za polovico v obdobju desetih let.
5. Devet minut aktivnosti na stopnicah je dovolj, da moški srednjih let ne pridobiva teže.
6. Težji ko ste, več kalorij boste na stopnicah tudi pokurili.

Začeti previdno

Strokovnjaki za telesno vadbo so enotni, da človek potrebuje od 30 do 60 minut vadbe od tri- do petkrat na teden, da se začne telo spreminjati in zdravje krepiti.

Tako kot pri vseh aktivnostih tudi pri hoji po stopnicah začnite počasi in ne šokirajte svojega telesa z napornim treningom, postopoma pa lahko stopnjujete težavnost vadbe. Zaščitite si podplate in noge s čevlji, ki imajo dovolj trdno in stabilno peto, podporo za stopalni lok. Ne pozabite se ogreti.

Težji ko ste, več kalorij boste na stopnicah tudi pokurili. FOTO: Roman Šipić Šipić
Težji ko ste, več kalorij boste na stopnicah tudi pokurili. FOTO: Roman Šipić Šipić

Komentarji: