Čas je za rižoto s čemažem

Izkoristimo sezono čemaža. Vendar, nabirajte le, če ste prepričani, da ga poznate.
Fotografija: Za rižote na splošno pa vemo, da so med športniki, zlasti pa kolesarji, vsaj kar jih sama poznam, velika slast in strast ob enem pa tudi zelo praktična jed. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Za rižote na splošno pa vemo, da so med športniki, zlasti pa kolesarji, vsaj kar jih sama poznam, velika slast in strast ob enem pa tudi zelo praktična jed. FOTO: Tanja Drinovec

Glede na to, da je najbolj pametno, da si omejimo obiske trgovin, bomo našo glavno surovino za kosilo nabrali kar v bližnjem gozdu, kjer se trenutno pričenja bohotiti v izobilju. Seveda govorimo o čemažu. Pripomniti moram, da ga nabirajte le, če ste prepričani, da ga poznate.
image_alt
Recept za piščančje zvitke

Tokrat bo za naš recept nastopal v čudoviti slastni in zdravi rižoti. Riž kot vsestransko uporabno, nasitno živilo, čemaž pa za dodatek zdravja. V čemažu se skriva obilica pomladnega zdravja. Razstruplja in čisti kri in dihalne poti, deluje protivnetno, krepi imunski sistem... Kaj boljšega v dani situaciji kjer smo se vsi trenutno znašli sploh še hočemo.

Za rižote na splošno pa vemo, da so med športniki, zlasti pa kolesarji, vsaj kar jih sama poznam, velika slast in strast ob enem pa tudi zelo praktična jed.
image_alt
Špageti puttanesca

Za rižoto s čemažem (za 4 osebe) potrebujemo:


Olivno olje
Nekaj rezin slanine
2 do 3 mlade čebule
350 g riža za rižote
Fond za zalivanje (ali voda)
0,5 dl belega vina
1 dl smetane
2 velika šopa čemaža
Sol, poper
Čemaž razstruplja in čisti kri in dihalne poti, deluje protivnetno, krepi imunski sistem... FOTO: Tanja Drinovec
Čemaž razstruplja in čisti kri in dihalne poti, deluje protivnetno, krepi imunski sistem... FOTO: Tanja Drinovec

Pripravarižote s čemažem


Na vročem olju prepražimo sesekljano slanino in čebulo.  Dodamo riž in vse skupaj mešamo in pražimo nekaj časa. Počasi dolivamo vino in fond (lahko vodo z jušno kocko). Ko se riž napne mu dodamo sesekljan čemaž, ki smo mu med sekljanjem primešali smetano. Kuhamo in po potrebi zalivamo, da je riž primerno mehak. Pokapljamo še z nekaj kapljicami olivnega olja in pri serviranju po želji potresemo s sirom.
Na vročem olju prepražimo sesekljano slanino in čebulo. FOTO: Tanja Drinovec
Na vročem olju prepražimo sesekljano slanino in čebulo. FOTO: Tanja Drinovec

Preberite še:

Komentarji: