Rižota s škampi in kolesom

Če združimo poletje, ki se počasi na žalost izteka, z njim pa spomine na morje in kolesarjenje, nam priročno pride prav še ena jed.

Objavljeno
10. september 2020 07.00
Posodobljeno
10. september 2020 08.51
Škampe olupimo. Lupine in vse sestavine za fond damo v dober liter vode in vse skupaj počasi kuhamo vsaj pol ure (bolje še več). FOTO:Tanja Drinovec
Še vedno je poletni čas in še vedno in celo bolj in bolj se navdušenci kolesarjenja nahajamo v dneh, ko popoldneve krojijo televizijski sprejemniki in kavč namesto preganjanja na kolesih in drgnjenja lastnih pedal.

Pripravite si še:
 Sataraš, polni poletni obrok
 


Hvala bogu (v resnici tehnologiji !) za časovni zamik, ko dirko po deželi francoski lahko premaknemo na kasnejši čas in še vedno lahko izkoristimo zadnje tople kolesarske poletne dni. Le izdajalcem in poročevalcem stanja na dirki se moramo z malo spretnost izogniti, da je užitek ob gledanju potem popoln.

Če  združimo poletje, ki se počasi na žalost izteka, z njim pa spomine na morje in kolesarjenje, nam priročno pride prav še ena jed. Rižota s škampi. Vonj po poletju, če hočete morju, rižota sama po sebi pa kot zelo kolesarska jed. Verjamem, da se premnogokrat znajde na krožniku marsikaterega kolesarja, pa tudi drugih športnikov seveda.

image
FOTO:Tanja Drinovec


O škampih in njihovih sorodnikih smo že nekajkrat govorili. So izjemno beljakovinsko živilo s kar nekaj mineralnimi sestavinami. Na naši rižoti bodo poskrbeli za dober beljakovinski dodatek poleg škrobnega riža.

image
FOTO:Tanja Drinovec

 

Za 3 do 4 osebe potrebujemo:


Pol kg škampov
Cca 400 g riža
Olivno olje
2 dl suhega belega vina
1 čubula
Steblo pora
2 stroka česna
Peteršilj
Pest češnjevih paradižnikov
Sol, poper
Žlic masla
parmezan

Za fond: korenje, čebula, česen, peteršilj, zelena, lupine škampov, rezina limone

Škampe olupimo. Lupine in vse sestavine za fond damo v dober liter vode in vse skupaj počasi kuhamo vsaj pol ure (bolje še več). Ko bomo zaključili s kuhanjem fonda, ga precedimo. Z njim bomo zalivali našo rižoto.

Na vročem olju na hitro popečemo olupljene škampe. Vzamemo jih iz ponve. Na olje damo sesekljan por, čebulo, česen in riž. Pražimo nekaj minut. Prilijemo vino in počasi začnemo s prilivanjem fonda. Ko je riž že dobro zmehčan, dodamo peteršilj, češnjevce in naše popečene škampe. Solimo in popramo. Pražimo še nekaj minut in po potrebi zalijemo še z nekaj vode in dodamo žlico masla. Rižota mora biti dovolj sočna. Po želji na koncu potresemo še z sveže naribanim parmezanom.

image
Škampe olupimo. Lupine in vse sestavine za fond damo v dober liter vode in vse skupaj počasi kuhamo vsaj pol ure (bolje še več). FOTO:Tanja Drinovec

 
***
Tanja Drinovec študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.