Rudarski tek

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih tekaških prireditvah: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika.

To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za dvajestko, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.
Prvi Rudarski maraton (tek smo sedaj preimenovali v Rudarski tek) je Zavod Savus v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje – Hrastnik pripravil maja 2016, potem pa dvakrat v aprilu. Na prvem je sodelovalo 86, na drugem 119 tekačev in na tretjem 114 tekačev iz vse Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Letošnji bo 29. aprila, 2019.  Vsi tekači bodo startali ob 11h, naenkrat v Evroparku v Zagorju. Po startu čaka tekače vzpon na Slačnik in potem spust v dolino proti Trbovljam...

 

ni podpisa
ni podpisa

Foto: Branko Klančar

 

Več iz te teme:

Komentarji: