S čim na smučišče? Slalomske smuči

Objavljeno
30. december 2015 09.12
Posodobljeno
30. december 2015 10.12
Blaž Močnik in Mariša Bizjak
Blaž Močnik in Mariša Bizjak
Še pred nakupom smuči se je treba vprašati, ali se nam nakup sploh izplača. Če ni težko prešteti smučarskih dni v zimi, lahko resno premislimo o redni izposoji smuči. Praviloma lastniki zanje dobro skrbijo in vedno so servisirane za naslednjo stranko. Šele dobro pripravljena smučka je namreč pogoj, da sploh lahko izkoristimo »material«, ki nam je dan. Poleg tega imajo boljše izposojevalnice na voljo vse, kar vam srce poželi. Za večji užitek lahko odštejete veliko manj. Zatorej tudi ne gre izpustiti priložnosti, ko na smučiščih opazimo brezplačna testiranja. Če nismo odločeni, kaj nam najbolj ustreza, je treba preizkusiti prav vse, kar se takrat ponuja. Pomembno je namreč, da različne vrste smuči in materiale preizkusimo na istem terenu in isti snežni podlagi. Šele takrat bomo v nogah čutili, kaj v resnici pomeni trdota smučke, razlika v radijih ...

SLALOMSKE SMUČI

Nordica Dobermann SLR EvoČeprav je smučka trda, še vedno zagotavlja dovolj lahkotno vodenje. Je natančna z dovolj oprijema in dokaj varna izbira za rekreativne smučarje, ki imajo raje krajše športne zavoje. Toda Felix Neureuther zmaguje na precej agresivnejši tekmovalni različici.

Cena: 580 evrov

Elan SLX FusionVerjetno Elanova smučka z največ napredne tehnologije. Napredek je tako zagotovil precej lahkotnejše vodenje od prejšnje ekstremne karving mašine in jo tako približal širšemu krogu dobrih smučarjev. Tehnologija amphibio bo tudi nekoliko prijaznejša do stegenskih mišic za celodnevno smuko. Toda SLX Fusion vseeno zagotavlja popoln slalomski užitek tudi najboljšim.

Cena: 660 evrov

Head Worldcup Rebels ISLIzredno živahna slalomska smučka, ki nenehno prosi za igro. Zaradi dobre stabilnosti izziva ni težko sprejeti tudi pri višji hitrosti. Nagrajuje s samozavestjo zaradi izjemnega oprijema in pospeškov iz zavoja. Morebiti Headu za preboj med najboljše v svetovnem pokalu tudi v slalomu, manjka le še osvežen dizajn. Odlična izbira.

Cena: 680 evrov

Atomic Redster D2 3.0 SLZelo trda, zatorej zelo zahtevna smučka za odlične smučarje. Z dovolj moči pa ponuja zavidljivo stabilnost in bliskovite prehode iz zavoja v zavoj. Zanjo pretirana agresivnost ne obstaja in izzive nagrajuje s hitrostjo in nadzorom. Le teža telesa naj nikar ne ostane zadaj. Kdor želi občutiti moč, naj ne odlaša.

Cena: 810 evrov

Völkl Racetiger Speedwall SL UVOSistem UVO vpija vibracije predvsem na konici smučke, zato je natančnejša, zelo hitra, hkrati pa smučarju prihrani nekaj energije. Za Racetiger SL je to pomembno, saj ostaja zelo trda za agresivno smučanje z vedno odličnim oprijemom. Za dobre rekreativce je verjetno zgornja meja sprejemljivega za celodnevno smuko, saj še dovoljuje daljše karving zavoje.

Cena: 700 evrov

Rossignol Hero Elite ST TiSmučka za obsedence s kratkimi zavoji (ST = short turns) in najboljše smučarje, ki bodo lahko dosegali mejo svojih sposobnosti. Zares deluje šele pri višjih hitrostih, pri nižjih pa je trmasto trda, a še vedno z dobrim oprijemom. Zahteva živalsko moč, toda kdor jo ukroti, vendarle dobi vodljivo smučko, ki dovoljuje čudovito karving dogodivščino.

Cena: 700 evrov

Fischer RC4 WC SCFischerjev izdelek je v samem vrhu izdelkov za slalomske izzive. Smučka je trda, kot se za najboljše spodobi, hkrati pa presenetljivo lahko vodljiva in izjemno natančna, kot bi znala brati misli. Iz zavoja katapultira smučarja, zato lahko s srednje dolgimi zavoji dosega visoke hitrosti. Počitka ne bo dovolila.

Cena: 720 evrov