S ponijem spet na Vršič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Le še dobri trije tedni nas ločijo od druge izvedbe skupinskega naskoka z 20-palčnimi kolesi brez prestav na najvišji slovenski cestni prelaz. Ta bo potekal v soboto, 4. junija. Na Vršič se s ponijem dokazano da prikolesariti, ne da bi stopil z njega, na podlagi krstne dirke zagotavljajo organizatorji Red Bull Goni Pony.

"Kdor je doslej zanemarjal kolesarjenje, ali vsaj druge športe, kot je na primer tek, se do dneva D ne more več čudežno pripraviti za vrhunski dosežek. Vsakdo pa lahko še kaj postori, da bo šlo lažje in malenkost hitreje. In da boste imeli zvečer še kaj energije. Po razglasitvi namreč ob 19. uri na oder stopi Magnifico," so sporočili iz organizacijskega odbora te svojstvene tekmovalno-rekreativne prireditve.

Skovali so tudi izraz za tekmovalce, ki za premagovanje razdalj uporabljajo omenjeno vrsto koles na človeški pogon. Gre za kolesarje "singlespeed", torej tiste, ki kolesarijo na kolesih brez prestav. Uporabniki te vrste prevoza celo pravijo, da imajo njihova kolesa dve prestavi: ena je sede, druga stoje. "V obeh, zlasti če se s ponijem vzpenjaš na Vršič, pa potrebuješ moč. Sedenja bo bolj malo, ob poganjanju stoje pa delajo vse mišice na nogah, zadnjica, pa še hrbet in roke z rameni. Če iščeš bližnjico do nekaj moči v nogah, ti bodo razen skoka v fitnes pomagali že počepi in izpadni korak," ob tem dodajajo organizatorji.

Poleg moči tekmovalec potrebuje še nekaj vzdržljivosti. Le najhitrejši za vzpon potrebujejo manj kot uro, večina pa precej več. Če si dvakrat ali trikrat tedensko privoščiš aktivnost, pri kateri boš imel utrip srca povišan kakšno uro in pol, si na pravi poti, svetujejo v organizacijskem odboru.

Na Vršič se s ponijem dokazano da prikolesariti, ne da bi stopil z njega. Najbolj pomaga vijuganje po vsej širini ceste. A v resnici si na vrhu hitreje, če malo kolesariš na vso moč in nato malo hodiš ter si tako nabereš novih moči za naslednji kolesarski šprint. Tek s kolesom ob strani je sicer prepovedan.

"Časa za priprave ni več veliko. Nikakor se jih ne lotevaj zadnji trenutek, da ne prideš v Kranjsko Goro s praznimi nogami. Zadnje dni pred vzponom je treba zmerno migati in si raje privoščiti kaj sedenja z nogami v zrak. Pa ne pozabi na prav tako pomemben kostum. Letos dodajamo tudi tekmovanje in parado ekip," je še zapisano na spletni strani www.redbull.si/gonipony.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: