Seniorji in njihovih 54 lukenj na Livadi

Objavljeno
31. maj 2019 07.05
Posodobljeno
31. maj 2019 07.05
Mirko Kunšič
Mirko Kunšič
»Tu, v Prekmurju, natančneje na golf igrišču Livada - Terme 3000, smo golfisti dobrodošli. Zato Golf zveza Slovenije organizira tu toliko turnirjev. Tudi  XXV. Slovensko mednarodno amatersko prvenstvo za seniorje na golf igrišču Livada,« je v pozdravu  prijavljenim igralcem dejal generalni sekretar GZS Gorazd Kogoj.


Udeležence je prišel pozdravit tudi  Igor Magdič, izvršni direktor Terme 3000 Moravske Toplice. Novi vodja seniorjev pri GZS, Marko Stojkovič  je bil tudi sam med igralci. Ekipa Jožeta Pucka, ki vodi igrišče se je, kljub v začetku razmočenem igrišču potrudila, da so bili pogoji za igranje za vse enaki. Na tokratno prvenstvo seniorjev, starih 50 in več let, se je presenetljivo prijavilo  le 25 (!) posameznikov iz desetih klubov, čeprav večinska populacija slovenskih rekreativnih igralcev golfa, presega starost Abrahamov.
Zagotovo je bila največja ovira za številčnejšo udeležbo razpis, ki je določal, da je treba za prvenstvo odigrati 54 lukenj seštevne igre v treh dnevih. In če zraven prištejemo še trening krog, dan pred prvenstvom je to 72 (!) lukenj, ali poprečno dobrih 11 kilometrov za en krog na igrišču  s parom 72.
Prvi dan je igralce oviral močan veter pa tudi visoka trava ob čistinah in hitre zelenice so krojile rezultate prvega dneva. Drugi in tretji, finalni dan so bili pogoji drugačni, boljši za igro.
Najmanj udarcev v treh dnevih,  pri tem formatu štejejo vsi  udarci, je imel prepričljivi zmagovalec Jernej Pavlič iz GK Bled. Za zmago je porabil 244 udarcev ali 28 nad parom v treh dnevih. Jernej je tekmoval v skupini  A, igralcev s hendikepom od 0 do  11,4. Druga, B.  skupina je imela hendikepe od 11.5 do 26.4.


Tri udarce več od zmagovalca, Jeseničana Jerneja  Pavliča- »Dile«,  je imel Marko Štirn iz G&CC Diners Ljubljana. Tretje mesto si je priigral,  z  254 udarci Silvo Lavrič iz GK Bled. V B. skupini je bil prepričljivi zmagovalec  Bojan Kopač iz GK Eagle Brnik. Tridnevni turnir je sklenil  z 267 udarci ali 51 nad parom v treh dnevih. Čast domačinov, GK Moravske Toplice sta reševala in rešila z drugim mestom, Franc Maučec (272) in s tretjim mestom Ivo Cifer (275). V A skupini je turnir, na 6. mestu dobro odigral  77-letni Miro Matičič GK Arboretum.
O tem prvenstvu, ki se ga je udeležil tudi Škot William Taylor, ki dela kot vzdrževalec na enem od avstrijskih golf igrišč,  lahko poročam verodostojno. Bil sem tam in igral 72 lukenj seštevne igre. Natančno toliko kot se bo jeseni zavrtel »števec« mojega EMŠA.
Z  mednarodnimi prvenstvi imam nekaj odličnih izkušenj. Kot  začetnik  v tem športu,  sem  maja, pred 16 leti igral na blejskem igrišču. Povsem neobremenjen sem  zmagal v B skupini nacionalno in mednarodno. Pred osmimi leti sem bil na takem prvenstvu drugi v B skupini. Leto kasneje tretji, pred 6 leti  prvi in nazadnje, leta 2014 na igrišču Livada Moravske Toplice,  drugi. Tokrat  le 21.. Za slabe odločitve na igrišču in udarce sem že prevzel  polno odgovornost.
Brez analize sem ugotovil,  da  sem premalo uporabljal petnajsto palico.
Pamet !